wtorek, 20 grudnia 2016

Schab po bałkańsku




Składniki:

Ok. 500-600g schabu
3 cebule
300 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
2 ogórki kiszone średniej wielkości
Sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
Do smażenia: olej i masło
Sposób przygotowania
Schab pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Plastry pokroić na paski o szerokości również 1 cm. Na dużą patelnie wlać kilka łyżek oleju i mocno rozgrzać . Włożyć ok. połowy schabu i smażyć do zrumienia, usmażony przełożyć do rondla. Drugą część tak samo usmażyć i dołożyć do rondla. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodac ok. 1 łyzki masła i wrzucić cebulę pokrojoną na półkrążki. Dodać 1 cały ząbek czosnku i smażyc na średnim ogniu aż cebula wyraźnie zmięknie. Całość wrzucić do rondla ze schabem. Rondel ustawić na małym ogniu, wymieszać wszystko. Pieczarki pokroić na plasterki a jak większe to na półplasterki i dodac do rondla. Paprykę pokroić na paski i również dodać do rondla. Teraz można dodac sól i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dusimy ok. 15-20 minut. Dodać teraz pomidory pelati (pokroić na mniejsze kawałki pomidory). Ogórki obrać i pokroić na drobniutką kostke i dorzucić do rondla. Dodac pieprz, paprykę słodką (ok. 1 łyżeczki) i ostrą (ok. pół łyżeczki). Dusić jeszcze ok. 15 – 20 minut .
Podać można z ryżem  lub z pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz