poniedziałek, 19 grudnia 2016

Mleczny sernik z bezą




Spód:
* 1,5 szklanki mąki
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki śmietany gęstej
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków
Masa serowa:
* Ok. 1,2 kg sera tłustego (ja miałam wiejski twaróg, dosyć suchy i zwarty był)
* 1,5 szklanki cukru (1 szklanka do sera, ½ szklanki do piany)
* 6 jajek ( 3 całe jajka i 3 żółtka idą do masy serowej a pozostałe 3 białka będą na bezę)
* ½ szklanki oleju
* 1,5 szklanki tłustego mleka (miałam prawdziwe mleko wiejskie)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* Sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, posiekawszy na samym początku makę wymieszaną z proszkiem i cukrem pudrem z masłem. Potem dodać resztę składników i szybko zagnieść.
Ciastem wylepić dno foremki 24x28 lub odrobinę większej bo sernik wychodzi bardzo wysoki.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć z pieca i wystudzić.
Ser przepuścić  w maszynce do mięsa. Do dużej miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i ubić na puch, aby cały cukier rozpuścił się. Ciągle ubijając mikserem dodawać stopniowo ser. Gdy masa będzie już gładka, dodać olej i ucierać mikserem aż olej połączy się z serem. Teraz dolewamy stopniowo mleko i wsypujemy budyń, ciagle mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masę serową wylać na podpieczony spód.  Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni – termoobieg i nastawić czas pieczenia na 1 h 30 minut . Na 20 minut do końca pieczenia ubić pianę z białek, dodając na koniec pół szklanki cukru. Sernik wyjąć z pieca i rozłożyć równomiernie pianę na wierzchu. Wstawiamy ponownie sernik do pieca.
Po upieczeniu, uchylić minimalnie drzwiczki piekarnika wkładając pomiędzy drzwiczki a piekarnik rękawicę kuchenną. I tak zostawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć sernik i postawić formę na kratce do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz