Kapusta z grochem
• 1,5 kg kiszonej kapusty (można pokroić nożem, aby nie byłą zbyt długa)
• Ok. 700 g grochu łuskanego łupanego
• 300 g surowego boczku wędzonego (można użyć chude podgarle surowe)
• 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę
zalać małą ilością wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Wstawić do gotowania. Gotować ok. 1,5 godziny ale należy sprawdzić czy
kapusta nie jest zbyt twarda.
Groch zalać zimną wodą, ok. 3
cm wody powyżej grochu powinno być. Wstawić do gotowania. Gotując należy
bardzo często mieszać, aby groch się nie przypalił. Groch powinien być
prawie rozgotowany, miękki. Na koniec dodać trochę soli.
Jeżeli
w kapuście zostało zbyt dużo wody, należy ją odlać. Rozgotowany groch
dodać do kapusty, wymieszać i dodać przyprawy. Ustawić na małym ogniu i
gotować razem. W tym czasie usmażyć pokrojony boczek na rumiano. Dodać
razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Wymieszać razem wszystko.
Chwilkę jeszcze pogotować.
Kapusta najsmaczniejsza jest na drugi dzień, odgrzewana na smażonym boczku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz