wtorek, 20 grudnia 2016

Kapusta z grochem



Kapusta z grochem
1,5 kg kiszonej kapusty (można pokroić nożem, aby nie byłą zbyt długa)
Ok. 700 g grochu łuskanego łupanego
300 g surowego boczku wędzonego (można użyć chude podgarle surowe)
2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę zalać małą ilością wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić do gotowania. Gotować ok. 1,5 godziny ale należy sprawdzić czy kapusta nie jest zbyt twarda.
Groch zalać zimną wodą, ok. 3 cm wody powyżej grochu powinno być. Wstawić do gotowania. Gotując należy bardzo często mieszać, aby groch się nie przypalił. Groch powinien być prawie rozgotowany, miękki. Na koniec dodać trochę soli.
Jeżeli w kapuście zostało zbyt dużo wody, należy ją odlać. Rozgotowany groch dodać do kapusty, wymieszać i dodać przyprawy. Ustawić na małym ogniu i gotować razem. W tym czasie usmażyć pokrojony boczek na rumiano. Dodać razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Wymieszać razem wszystko. Chwilkę jeszcze pogotować.
Kapusta najsmaczniejsza jest na drugi dzień, odgrzewana na smażonym boczku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz