Składniki:
• 4 średniej wielkości bakłażany
• 500 g mielonego mięsa (może być wołowe, może być mieszane, można i wieprzowe) - ja użyłam mielonej łopatki
• puszka pomidorów pelati (rozdrobić trochę wczesniej)
* 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
* 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
• Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła jakie lubimy (u mnie oregano było sporo dodane)
• 1-2 łyżki oleju
• Do posypania: ser żółty lub mozzarella lub Dziugas drobno utarty - tutaj użyłam mozzarelli
Sposób przygotowania:
Bakłażany
przeciąć wzdłuż na pół. Ponacinać ostrym nożem miąższ w kratkę, ale tak
aby zostawić ok. 0,5 cm miąższu na skórce. Ostrą łyżką wybrać miąższ.
Bakłażany oraz kosteczki pokrojonego miąższu posolić i odstawić na pół
godziny. Po tym czasie ręcznikiem kuchennym zebrać powstałe soki.
Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni i wstawić wydrążone połówki
bakłażana na ok. 30-40 minut. Skórka powinna być wyraźnie upieczona,
pomarszczona.
W rondlu rozgrzać olej, lekko zeszklić na nim
cebulę a następnie włożyć mięso. Mieszać widelcem, starając się
porozdzielać mięso i podsmażyć aż mięso zmieni kolor na beżowy. Wlewamy
pomidory, mieszamy, dodajemy kostki bakłażanowe. Ustawiamy rondel na
małym ogniu i dusimy całość ok. 30 – 40 minut. Na koniec należy
doprawić. Sos powinien odparować a nadzienie powinno być dosyć gęste,
spójne.
Wyjmujemy z piekarnika upieczone bakłażany i
nadziewamy mięsem, z małą górką. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) i
pieczemy ok. 40 minut. Ok. 10 minut do końca pieczenia należy otworzyć
piekarnik, wyjąć bakłażany i posypać serem. Dopiec. Po upieczeniu dać
chwilkę odpocząć bakłażanom i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz