wtorek, 20 grudnia 2016

Barszcz czerwony zabielany

Takie wspomnienie z dzieciństwa. Wtedy serdecznie nie lubiłam, teraz pokochałam. Na wywarze/rosole na bazie wołowiny jest wyśmienity.






Przepis na tzw. "oko"

* kawałek mięsa wołowego z kostką (ok. 400-500 g)
* marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
* przyprawy: sól i co kto chce jak do rosołu

Ugotować wywar ze wszystkiego (ok. 2,5 litra wywaru)

Wyjąć mięso i warzywa.

3-4 buraki obrać i drobno pokroić (można zetrzeć na tarce jarzynowej) i dodać do wywaru, postawić na ogień. Zaraz po zagotowaniu dodac 1 - 2 łyżki octu (zwykły spirytusowy). Gotować do momentu az buraki zrobią się miękkie.
Dosmaczyć solą, pieprzem, cukrem. Podprawić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3/4 szklanki śmietany. Zagotować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz