niedziela, 4 września 2016

puchate drożdżówki z żurawinami

Takie mięciutkie bułeczki, najsmaczniejsze do porannej kawy czy kakao





Składniki:

300 g mąki
170 g mleka ciepłego
75 g masła
20 g drożdży
3 żółtka
4 -5 łyżek stołowych cukru (trzcinowy daję)
Dodatkowo:
2 spore garście suszonej żurawiny
Kruszonka:  90 g mąki wymieszać z 50 g cukru i zalać 60 g rozpuszczonego, gorącego masła. Wymieszać

Sposób wykonania:
Do połowy podanej objętości mleka dodac drożdże, 1 małą łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać masło rozpuszczone w pozostałym mleku oraz żółtka ubite na puch z cukrem. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto, które powinno być miękkie i luźne, odchodzące od dłoni. Do wyrobionego ciasta dodać żurawinę i delikatnie wyrobić, aby żurawina równo rozeszła się po cieście. Ciasto lekko posypać mąką a miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć co najmniej dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i podzielić na małe, równe kawałki. Kawałki ciasta uformować na kształt okrągłych bułeczek. Ułożyć w formie, przykryć formę folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (u mnie termoobieg nastawiony na 150 stopni) i piec ok. 40 – 50 minut.
Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do wystudzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz