Bardzo lubię dania z bakłażanem. Akurat kupiłam takiego niedużego i dumałam co z niego można by zrobić. A od jakiegoś czasu chodziła za mną szakszuka. No i wymyśliłam, że zrobię dwa w jednym :) Szakszuka z bakłażanem. Okazało się być bardzo, bardzo smaczne.
Składniki:
·
1 mały bakłażan
·
1 strąk papryki – użyłam białą
·
1 nieduża cebula
·
1 ząbek czosnku
·
3 pomidory – ja dałam 1 pomidor malinowy, ale
był on baaardzo duży. Obrać ze skóry
·
Olej do smażenia
·
Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i
ostra, kmin rzymski mielony
·
2 – 3 jajka
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić na grubsze plastry, które należy posolić i
odstawić na ok. 15 minut. Opłukać i wytrzeć a następnie pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić bakłażan. Mieszając smażyć ok. 10
minut. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę. Po podsmażeniu bakłażana, wlać na
patelnie 2 łyżki oleju i dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę. Mieszając smażyć
ok. 5 minut (może ciut dłużej). Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do patelni.
Wcisnąć ząbek czosnku, dodać przyprawy. Zamieszać i przykryć patelnię. Dusić na
małym ogniu aż papryka zmięknie.
Zrobić teraz miejsce na jajka rozgarniając na boki warzywa.
Wbić jajka, lekko posolić i smażyć aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze
płynne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz