Składniki:
·
600 g mąki + 5 łyżek (dałam krupczatkę) do
zaczynu
·
250 ml ciepłego mleka
·
30 - 40 g drożdży
·
Ok. ¾ szklanki cukru ( z tego 1 łyżeczka do
zaczynu)
·
3 żółtka + 1 całe jajko
·
100 g rozpuszczonego masła
·
2 łyżki oleju
·
2 łyżki kefiru (można i maślankę)
·
Szczypta soli
Jagody ok. pół litra, cukier i bułka tarta – wymieszać razem
Kruszonka : 180 g maki, 100 g cukru, 125 g masła rozpuszczonego
- wymieszać
Sposób przygotowania:
Do misko przesiać mąkę i dodać sól. W ciepłym mleku
wymieszać wszystkie składniki zaczynu i odstawić do wyrastania. Żółtka i jajko
ubić z cukrem i olejem, do rozpuszczenia cukru. Wlać do mąki wraz z wyrośniętym
zaczynem. Wyrabiać ciasto dodając 2 łyżki kefiru. Kiedy ciasto jest już
jednolite, ciągle wyrabiając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiać do
momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Miskę okleić folią spożywczą i
odstawić ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko zagnieść.
Podzielić na równe kawałki , kształtować placuszki na które nakładamy jagody.
Dobrze skleić i układać na blaszce sklejeniem do dołu. Nakryć i odstawić do
wyrastania. Wyrośnięte posmarować mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką. Wstawić
na nagrzanego do 165 stopni – termmobieg piekarnika i piec ok. pół godziny.
Upieczone jagodzianki ułożyć na kratce do przestudzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz