niedziela, 17 lipca 2016

Jagodzianki

Kolejny raz w sezonie są jagodzianki. Przedobrzyłam z ilością jagód ładowanych do środka i niestety ale część jagodzianek pękła. Mocno straciła na urodzie. Ale na szczęście nie na smaku. Ciasto delikatne, puszyste i wilgotne.  Nic tylko wcinać :)




Składniki:

·         600 g mąki + 5 łyżek (dałam krupczatkę) do zaczynu
·         250 ml ciepłego mleka
·         30 - 40 g drożdży
·         Ok. ¾ szklanki cukru ( z tego 1 łyżeczka do zaczynu)
·         3 żółtka + 1 całe jajko
·         100 g rozpuszczonego masła
·         2 łyżki oleju
·         2 łyżki kefiru (można i maślankę)
·         Szczypta soli
Jagody ok. pół litra, cukier i bułka tarta – wymieszać razem
Kruszonka : 180 g maki, 100 g cukru, 125 g masła rozpuszczonego - wymieszać

Sposób przygotowania:

Do misko przesiać mąkę i dodać sól. W ciepłym mleku wymieszać wszystkie składniki zaczynu i odstawić do wyrastania. Żółtka i jajko ubić z cukrem i olejem, do rozpuszczenia cukru. Wlać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiać ciasto dodając 2 łyżki kefiru. Kiedy ciasto jest już jednolite, ciągle wyrabiając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Miskę okleić folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko zagnieść. Podzielić na równe kawałki , kształtować placuszki na które nakładamy jagody. Dobrze skleić i układać na blaszce sklejeniem do dołu. Nakryć i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte posmarować mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką. Wstawić na nagrzanego do 165 stopni – termmobieg piekarnika i piec ok. pół godziny.
Upieczone jagodzianki ułożyć na kratce do przestudzenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz