wtorek, 5 lipca 2016

Ciasto z rabarbarowo-truskawkowym „powidłem”

o matko, właśnie sobie przypomniałam jak pyszne to ciasto było. No cóż, truskawek juz u mnie nie ma, więc nie będzie powtórki z rozrywki. Na fotce nie wygląda zbyt pięknie, ale ciasto było baaardzo kruche i miałam ogromny problem aby ukroić jakiś zgrabny kawałek





Ciasto z rabarbarowo-truskawkowym „powidłem”

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnej margaryny/masła
50 g smalcu też schłodzonego
3 żółtka
Powidła rabarbarowo-truskawkowe
500 g rabarbaru pokrojonego na centymetrowe kawałki (rabarbaru nie obieram)
500 g truskawek
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej + ok. 50 ml wody
Pianka:
3 białka
5 łyżek ( z górką) cukru pudru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej – do posypania ciasta pod powidła
3 łyżki cukru brązowego – do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
Do miski malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Wkroić zimne masło/margarynę i smalec. Dodać 3 żółtka i krótko zmiksować, do uzyskania kruszonki. ¾ ilości kruszonki wsypać na dno formy 22x27 cm, wyrównać i lekko przygnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec w termoobiegu ok. 13-15 minut. Wyjąć i wystudzić. Wierzch posypać bułką tartą. A następnie wyłożyć powidła
Powidła: do rondla włożyć przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem i dodać miód. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy owoce zaczną się gotować, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć ok. pół godziny, bardzo często mieszając. Skrobię kukurydzianą rozmieszać w wodzie. Rondel zdjąć z ognia i wlać mieszaninę skrobi z wodą, energicznie wymieszać. Ponownie ustawić rondel na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i przestudzić. Powidła powinny być dosyć gęste.
Na powidła wyłożyć piankę: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Jak będzie już gęsta przesiać na 3 -4 razy cukier puder, wciąż ubijając. Na koniec przesiać skrobię i wymieszać.
Na piankę wysypać  resztę kruszonki a na kruszonkę posypać cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz