piątek, 22 lipca 2016

Biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką

i ponownie wracam do archiwalnych przepisów. Tym razem z czerwca 2014 roku.




Biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką
Składniki:

Biszkopt:
* 4 jajka – rozdzielić na białka i żółtka
* 2 łyżki kakao
* 1 niepełna szklanka mąki (dokładne proporcje w sposobie wykonania)
* ¾ - 1 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100ml oleju (z pestek winogron)
Krem:
* 500 ml mleka
* 3 żółtka
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka maki krupczatki
* Kilka łyżek cukru (ja dałam 3 łyżki)
* 200 g masła
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
* 3 galaretki o smaku truskawkowym
* Ok. 750 – 800 ml wody wrzącej
* Truskawki

Sposób przygotowania:
Biszkopt: do szklanki o pojemności 250ml wsypać kakao i uzupełnić szklankę do pełna mąką, dodać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier pod koniec ubijania. Zmniejszając obroty miksera do minimum dodawać do 1 żółtku. A następnie małymi porcjami olej i miksować tylko do połączenia się składników. Mikser wyłączyć . Na masę jajeczną przesiać mąkę z kakao i proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Całość wlać do przygotowanej formy 24x36 i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Na zimny biszkopt (ja ściągam dodatkowo „skórkę” wierzchnią z biszkoptu) wyłożyć krem: W 1 szklance mleka wymieszać cukier, żółtka, budyń i mąki. Zagotować drugą szklankę mleka i wrzącym mlekiem zalać mieszaninę budyniową, wlewając bardzo wolno mleko. Rondel ustawić teraz na bardzo małym ogniu i doprowadzić do zagotowania masy, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do pełnego wystudzenia. Masło utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu (budyń można wcześniej rozmiksować). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Na wierzch masy poukładać gęsto truskawki a na truskawki wylać mocno tężejącą galaretkę: galaretki rozpuścić we wrzątku i wystudzić do momentu aż będzie mocno krzepnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz