wtorek, 14 czerwca 2016

Szarlotka królewska

I tym wpisem zaczynam rok 2013 :)






Składniki:
Biszkopt:
·      4-5 jajek, rozdzielonych na żółtka i białka
·        1 szklanka cukru
·      1 szklanka maki tortowej
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        3 łyżki wody
·        3 łyżki oleju
Masa jabłkowa:
·      1,5 litra jabłek już przesmażonych
·       Skórka otarta z pomarańczy
·        2 opakowania galaretki pomarańczowej
Masa śmietanowa:
·      600g śmietanki kremówki (30 – 36%)
·       Sok z połowy pomarańczy
·        3 łyżeczki żelatyny
·        2 – 3 łyżki cukru pudru
·        2 łyżki wody (do napęcznienia żelatyny)
Polewa czekoladowa:
Wg ulubionego przepisu lub 100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej i wymieszanej z kilkoma łyżkami śmietanki lub masła
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Żółtka wymieszać z wodą i z olejem. Białka ubić na biało i wciąż ubijając dodawać po 1 łyżce cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodać mieszaninę żółtek i delikatnie wymieszać, a następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać delikatnie ale dokładnie. Ciasto wylać na blaszkę 24x36cm, wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu należy wystudzić (ja po lekkim przestudzeniu zdejmuję „skórkę” z biszkoptu).
Masa jabłkowa: Usmażone jabłka włożyć do rondla, dodać skórkę z pomarańczy i podgrzać aż jabłka będą gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać dokładnie aby galaretka się rozpuściła. Jabłka odstawić do przestudzenia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na zimny biszkopt, równo rozsmarować. Wystudzić całkowicie. Na zimne jabłka wyłożyć masę śmietanową. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać i rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać sok z pomarańczy. Mocno schłodzoną kremówkę wlać do miski i wsypać cukier puder. Ubić na sztywno . 1 łyżkę ubitej śmietanki dodać do lekko schłodzonej żelatyny i bardzo szybko wymieszać a następnie wlać do ubitej śmietanki i energicznie razem zmiksować. Wyłożyć na zimne jabłka. Całość polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz