czwartek, 16 czerwca 2016

Strucla z makiem

To ostatni wpis z 2013 roku. Strucla z makiem. Ale masa makowa kryje w sobie niespodziankę. Bardzo, ale to bardzo ta wersja strucli mi odpowiada i smakuje



Składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki (użyłam typ 450)
* Szczypta soli
* 6 łyżek cukru pudru - takie z górką
* 200 g masła
* 5 łyżek śmietany (miałam gęstą wiejską śmietanę)
* 50 g drożdży
* 1 jajko
* 3 żółtka (białka zostawiamy do masy makowej)
Masa makowa
* 400 g zmielonego już maku
* 1 szklanka mleka
* 5 – 7 łyżek miodu
* 100 g masła
* Bakalie: rodzynki, migdały siekane, skórka pomarańczowa, orzechy (miałam dość dużo)
* 2 kwaskowe jabłka takie większe (szara reneta była u mnie)
* 2 żółtka
* 4 białka

Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, cukier puder i masło włożyć do misy malaksera i posiekać na kaszkę. Drożdże rozpuścić w śmietanie i dodać do mąki. Wbić jajko i żółtka. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą miskę i odstawić do wyrastania na ok. pół godziny, może ciut więcej. Ciasto nie wyrośnie dużo.
Ciasto wyłożyć na blat posypany odrobiną mąki i podzielić na dwie równej wielkości części (lub na trzy i wtedy wyjdą nam mniejsze strucle). Każdą z części rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto będzie wtedy cienkie. Posmarować masą makową, zostawiając ok. 2 cm margines z każdej strony. Wolne brzegi ciasta zawinąć na masę makową a następnie rolować wzdłuż dłuższego boku. W trakcie rolowania ciasto (ta rolowana jego część) smarujemy pozostawionym białkiem. Strucle układamy na papierze do pieczenia, złączeniem ciasta do dołu. Zawijamy w papier, zostawiając jednak luz pomiędzy papierem a ciastem. Złączenie papieru też powinno wypaść tak jak i ciasta, na spodzie. Końce papieru zostawiamy wolne, bez zawijania.
Tak przygotowane strucle wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 25 minut. W tym czasie piekarnik musi być lekko uchylony. Ja włożyłam pomiędzy drzwiczki a piekarnik, rękawicę kuchenną. Po oznaczonym czasie, zamykamy drzwi piekarnika, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.
Upieczone strucle wyjąć z piekarnika i bardzo delikatnie przeciąć na wierzchu papier. Zostawić do wystudzenia.
Masa makowa:
Do rondla wlać mleko, dodać masło i miód, podgrzewać aż się wszystko połączy i rozpuści. Wsypać zmielony mak i podgrzewać ok. 10 minut, często mieszając. W tym czasie przygotować bakalie. Zdjąć masę makową z ognia i przestudzić. Dodać bakalie, ewentualnie jakiś zapach. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami (jak na placki ziemniaczane). Dodać do masy utarte jabłka i 2 żółtka. Dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z makiem. Masa już gotowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz