środa, 15 czerwca 2016
Sernik ze śliwkami
Składniki:
* 1 kg sera wiejskiego (jeżeli mamy ser kupiony w sklepie, to lepiej jest dodać ok. 100g masła)
* 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
* 5 jajek
* 4 łyzki stołowe. płaskie maizeny (skrobi kukurydzianej)
* ekstrakt waniliowy lub skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
* 1 opakowanie ciastek digestive(225g)
* ok. 70g masła rozpuszczonego do wmieszania w pokruszone ciastka
* ok. 500-700 g śliwek (ja miałam węgierki)
* ok. 100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciastka zmielić w malakserze i dodać masło rozpuszczone. Wysypac na dno tortownicy o średnicy 25-26cm i ugnieść dnem szklanki, tak aby zachodziły też na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na ok. 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Do misy malaksera wbić jaja, wsypać maizenę i wlać mleko. Zmiksować dokładnie. Nie przerywając miksowania wrzucamy po kawałku sera. Po wrzuceniu całości miksujemy jeszcze chwilę, aby masa serowa była gładka. Dosmaczamy esencją waniliową lub skórką cytrynową. Masę serową wylać na wystudzony już spód. Na wierzch sernika ułożyć śliwki przekrojone i wypestkowane, skórką do masy serowej. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnia nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) .Pieczemy 1h10 minut.
Na 20 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 160 stopni (termoobieg)
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i obkroić wokół rantu, nożem. Zostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz