niedziela, 5 czerwca 2016

Sernik z żurawiną

post z czerwca 2010 r.




Składniki:

Spód:

* 120 g masła lub margaryny
* 1/3 szklanki cukru trzcinowego demerara
* 3/4 szklanki mąki
* 1 szklanka płatków owsianych

Warstwa żurawinowa:

* 280 g smażonej żurawiny - (kupowałam w sklepie)
* 200 g suszonej żurawiny
* ok. 6 łyżek wody

Masa serowa:

* 700 g sera śmietankowego
* 460 g mleka skondensowanego słodzonego
* 3 jajka (średniej wielkości)
* sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
* 3 łyżki mąki

Polewa:

* 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
* 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
* cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii

Wykonanie:

Spód: masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i płatki owsiane i zagnieść miękkie ciasto. Ciastem wylepić foremkę (wyłożyć papierem do pieczenia) 21x25 cm lub tortownicę ok. 26cm.
Pieczemy w temp. 170 stopni, ok. 20 minut. Wyjąc i przestudzić.

Warstwa żurawinowa: Smażone żurawiny przełożyć do rondelka i postawić go na małym ogniu. Wsypać suszone żurawiny i dodać kilka łyżek wody. Gotować wszystko na b. małym ogniu ok. 6-8 minut. Gdyby żurawiny zrobiły się bardzo gęste należy dodać jeszcze odrobinę wody.
Usmażoną żurawinę wyłożyć na podpieczony spód

Masa serowa: Ser przełożyć do miski i dobrze rozmieszać. Dodać mleko skondensowane, jajka i mąkę. Wymieszać krótko ale dokładnie. Dodać skórkę i sok z cytryny , wymieszać i całość wylać (masa jest rzadka) na żurawiny.

Pieczemy w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 - 170 stopni , przez ok. 1 godzinę - 1h15minut.

Polewa: wymieszać jogurt ze śmietaną i cukrem waniliowym

Upieczony sernik, wyjąc delikatnie z piekarnika i wyłożyć na wierzch polewę. Rozsmarować i wstawić ponownie do piekarnika, ale już wyłączonego i bez kąpieli wodnej, na ok. 15-20 minut.
Sernik dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na ok. 6 - 8 godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz