sobota, 18 czerwca 2016

Sernik w cieście kakaowym





Ciasto:
400g mąki (ok. 2,5 szklanki)
250 g margaryny (używam najczęściej Palmy)
2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki (z czubem) kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1300g sera tłustego (ideałem jest wiejski, domowy ser)
200 g masła
8 jajek (plus białka od ciasta)
1 szklanka cukru (jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta, powinien zwiększyć ilość cukru)
1 duży budyń waniliowy (taki na ¾ litra mleka)
skórka pomarańczowa smażona

Sposób przygotowania:

W malakserze wymieszać mąkę, kakao oraz proszek, sodę i sól. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i posiekać na konsystencję kaszki. Dodać żółtka i śmietanę i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (na spód sernika daję więcej ciasta niż na jego wierzch), zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mocno schłodzone ciasto (tę większą część) zetrzeć na tarce jarzynowej na spód blaszki 24 x 36, wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygnieść dłonią, aby nie widać było spodu formy. Na ciasto wyłożyć masę serową:
Masa serowa:
Wszystkie składniki (poza budyniem) podzielić na pół. Sernik robimy w malakserze, który nie zmieści całej porcji na raz. Teraz podaję wykonanie jednej części. Do malaksera wsypać cukier, dodać masło i 3 żółtka oraz 1 jajko całe. Zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy po kawałeczku sera. Miksujemy dotąd aż masa serowa będzie gładka, bez grudek. Masę przekładamy do dużej miski. Tak samo robimy z drugą częścią składników. Wszystkie białka (8 białek) ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej piany przesiewamy cały budyń i jeszcze ubijamy aż budyń dobrze połączy się z pianą. 1/3 piany dodajemy do masy serowej i mieszamy dokładnie. Pianę ponownie dodajemy w 1/3 ilości i mieszamy i ostatnia porcja piany, mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Masę serową wykładamy na przygotowane ciasto w formie. Wyrównać i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1h20 minut. Po tym czasie piekarnik należy wyłączyć, ale sernika nie wyjmujemy, tylko zostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie możemy sernik delikatnie wyjąć i ustawić formę na kratce do przestudzenia. Po ok. 20 minutach wykładamy sernik na deseczkę i zostawiamy na ok. 15 minut spodem na wierzchu. Po tym czasie odwracamy ponownie sernik do pozycji wyjściowej. Studzimy całkowicie.

13 komentarzy:

  1. Krysiu, jestem i rodziców mam wiejski ser i przymierzam się do serniczka na Nowy Rok, teściowa ma malakser i postanowiłam go użyć, czy masło, cukier, żółtka i jajka wrzucam na raz i dopiero włączam malakser? Jak powinna wyglądać masa przed wrzuceniem pierwszej porcji sera, połączona czy wyraźnie biala i puszysta? Pozdrawiam ciepło 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wrzuć na raz i włącz malakser. Po chwili kręcenia wyłącz, zgarnij z brzegów i zaś włącz. Niech się wyraźnie połączy wszystko ale wcale nie musi to być puszysta masa. Teraz możesz użyć zegarka ;) Tak ze 2 minuty i od razu wrzucaj po małym kawałku sera. Stopniowo. Pierwszy kawałek przemielony, dorzucasz drugi kawałek. Idzie to dość szybko. Jak duży sernik i dużo sera to musisz na dwie porcje rozdzielić wszystko

      Usuń
    2. Krysiu z taką instrukcją napewno się uda, dziękuję serdecznie, szczególnie za cierpliwość dla moich pytań 😉 Pozdrawiam Iwona

      Usuń
  2. Krysiu, serniczek jest pyszny, dziękuję bardzo, Twoje przepisy są najlepsze 😊 Szczęśliwego Nowego Roku Krysiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Iwonko. Cieszę się, że mogłam pomóc

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Krusiu, będę pieklp serniczek w tortownicy 24cm, czy powinnam zmniejszyć ilość składników? I najważniejsze ile czadc piec i w jakiej temperaturze? Bardzo dziękuję 😊 i

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwonko, należy zdecydowanie zmniejszyć ilośc składników. Twoja forma jest dużo mniejsza od tej w przepisie. Pole formy=864, pole tortownicy=452. Widać różnicę. Temperatura taka sam a czas musisz sama patrzeć. Może być trochę krócej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, dziękuję za odpowiedź, to wychodzi prawie połowa, więc składniki zmniejszę równo o połowę. Mam wrażenie, ze w tortownicy środek piecze się wolniej niż w formie prostokątnej, stąd zawsze mam problem z czasem pieczenia, lepiej piec za krótko czy za długo? Najlepiej w sam raz ;), ale czasem trudno poznać, myślisz, ze około 1 h będzie ok?
      Dziękuję, pozdrawiam Iwona :)

      Usuń
    2. ja bym piekła ciut dłużej niż godzina

      Usuń
  6. Masz rację Krysiu, u mnie chyba zawsze niedopieczone te serniki, będę piekła 1h10minut, zgodnie z przepisem, dziękuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu, czy mogę zapytać jakiej marki oraz jaki model piekarnika używasz, piekąc wszystkie te pyszności na blogu? Niedługo stanę przed wyborem piekarnika, więc Twoja opinia jest dla mnie ważna😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, od dwóch lat używam piekarnika Samsunga Dual Cook. I tu mała uwaga producenta: ciasta pieczemy w ciemnych blachach a nie w srebrnych. Faktycznie, w tych srebrnych nie dopieka się trochę

      Usuń