wtorek, 14 czerwca 2016

Pleśniak, ciut inaczej

Pleśniaka chyba każdy zna. Tu upiekłam taką troszkę inną wersję





Składniki:
* 3 szklanki mąki
* ½ szklanki mąki krupczatki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 3 łyżki cukru pudru
* 250 g margaryny (schłodzona w lodówce)
* 80 g smalcu
* 5 żółtek
* 2 łyżki kakao
* 5 białek
* 3/4 - 1 szklanki cukru
* szczypta soli
* 1,5  słoiczka powideł śliwkowych
Sposób przygotowania :
Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i smalec,  i drobniutko posiekać (na kaszkę). Dodać żółtka i zarobić ciasto, jak najmniej dotykając rękami aby tłuszcz się nie rozpuszczał, Ciasto podzielić na trzy części. Do ostatniej części dodac kakao i zagnieść. Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (lub do zamrażarki na 1-2 godziny).
Jedną jasną część ciasta ucieramy na tarce (duże otwory) na dno foremki 24x36cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy dłonią i smarujemy powidłami.
Na powidła, ucieramy na tarce ciasto kakaowe. Na wierch ciemnego ciasta wykładamy pianę ubitą z białek z dodatkiem cukru i soli.
Na pianę ucieramy ostatnią część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160-165 w termoobiegu) przez ok. 1 godzinę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz