poniedziałek, 13 czerwca 2016

Morelowe ciasto

Pierwsze już w sklepach widziałam. Ale nie ma to jak nasze rodzime, polskie morele. Na te musimy jeszcze trochę poczekać. Ale przepis już można zanotować. Ciasto z dodatkiem mielonych orzechów




Składniki:

* 150 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
* 5 łyżek z górką, orzechów laskowych mielonych
* 200 g masła/margaryny miękkiej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Uwaga: w przypadku braku orzechów laskowych , mąki bierzemy 200g

Sposób przygotowania: 

W misce utrzeć miękkie masło/margarynę z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka. Każde jajko powinno dobrze się połączyć z masą maślaną i dopiero wtedy można wbić kolejne jajko. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Całość zajęła mi raptem 5 minut
Utarte ciasto wylewamy na blaszkę 24x24, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki moreli (jeżeli są duże to kroimy na ćwiartki) i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 - 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz