sobota, 11 czerwca 2016

Lekki torcik

Próżniactwo wyszło ze mnie :) Zastosowałam gotowe blaty biszkoptowe. Więc przepis będzie jedynie na krem i sposób przygotowania




Krem z sera mascarpone:

* 500 g sera mascarpone
* 500 ml śmietanki kremów
* 1 opakowanie śmietan-fixu
* 3 - 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 100 g gorzkiej czekolady (posiekana bardzo drobniutko lub utarta na tarce z dużymi otworami)
* 4-6 tafelek gorzkiej czekolady do posypania wierzchu torcika

Biszkopty nasączyłam wodą wymieszaną z cukrem, sokiem z 1/2 cytryny i odrobiną alkoholu.
Ser mascarpone rozetrzeć łyżką. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Do Ubitej kremówki dokładam porcjami ser i bardzo krótko ubijam mikserem na najniższych obrotach tak, aby tylko składniki się połączyły. Dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam już łyżką. Odkładam do osobnej miseczki ok. 1/3 kremu a do pozostałej części dodaję czekoladę i mieszam razem. Połowę tegi kremu wykładam na pierwszy krążek i przykrywam drugim krążkiem biszkoptu, na który układam resztę kremu z czekoladą. Przykrywam trzecim krążkiem. Wierzch i boki smaruję kremem odłożonym wcześniej, bez dodatków.
Na wierzch utarłam 4 tafelki gorzkiej czekolady, na tarce ze średnimi oczkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz