niedziela, 19 czerwca 2016

Kremówka truskawkowa

Modziłam wczoraj i modziłam, aż wymodziłam. W sumie to prawie cały dzień mi zeszło na zrobieniu tego ciasta. Nie że takie pracochłonne :) Tak sobie to porozkładałam, bo wiele innej pracy miałam i tak było wygodniej. Sezon na truskawki trwa, choć w tym roku u mnie dosyć drogie są bo pełnia sezonu a truskawki po 6 zł. I nie zapowiada się aby staniały. I w smaku też nie są jakieś rewelacyjne. Potworzyli nowe, bardziej odporne na choroby odmiany, tylko smak już nie ten co kiedyś. A może ja za bardzo się zestarzałam ? I pamiętam lepiej te stare czasy ?




Składniki:

·         1 opakowanie ciasta francuskiego (moje miał 275 g i długość 42 cm) – przekroić na dwie równe części
·         500 ml mleka
·         1 opakowanie budyniu (ja dałam śmietankowy)
·         2 łyżki mąki krupczatki
·         200 g masła (temperatura pokojowa)
·         4-5 łyżek cukru
·         100 g białej czekolady
·         Ok. 200 ml śmietanki kremówki
·         1 opakowanie śmietan-fix
·         Dodatkowo: truskawki, 2 opakowania galaretki

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 195-200 stopni – termoobieg. Ciasto francuskie mocno schłodzone, rozdzielić na dwie równe części. Każdą część ułożyć na osobnej blaszce, zostawiając od spodu papier, w który było owinięte.  Na cieście ułożyć blaszki (od spodów form do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Ułożenie na wierzchu blaszek, gwarantuje nam że ciasto będzie równo upieczone, bez żadnych górek czy pagórków. Upieczone ciasto wyjąć, zdjąć z wierzchu blaszki i odstawić na kratkę do wystudzenia.
Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i dodać połamaną czekoladę. Rondelek ustawić w kąpieli wodnej i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki aby bardzo dobrze się schłodziła (Najlepiej przygotować śmietankę poprzedniego dnia np. wieczorem, wtedy mamy pewność, że odpowiednio się schłodzi).
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku wymieszać budyń, mąkę krupczatkę i cukier. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego  wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Wyjąć z lodówki kremówkę, dodać śmietan fix i ubić na sztywno. Dodać do masy budyniowej i dokładnie wymieszać. Lekko schłodzić w lodówce.
Połowę kremu wyłożyć na pierwszej części upieczonego ciasta, przykryć drugą częścią. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu szybko ułożyć truskawki, robiąc z nich na brzegach „płotek”, który utrzyma galaretkę w ryzach. Wstawić do lodówki.
Galaretki zalać 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić a następnie schłodzić, do momentu aż zacznie galaretka krzepnąć. W tym momencie można już wyłożyć na wierzch ciasta.
Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz