niedziela, 5 czerwca 2016

Jogurtowiec z truskawkami

Tym razem wpis bieżący a nie archiwalny. No ale mamy sezon na truskawki i czas pokazać coś z truskawkami. Przepis jak zwykle u mnie, spontaniczny, z tego co było w domu. Masa śmietanowo-jogurtowa nie jest bardzo sztywna i ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Można dodać więcej żelatyny aby masa była bardziej ścisła. Jednak ja wolę taką kremową.











Składniki:


Masa jogurtowo-śmietankowa

·         2 x 250 ml śmietanki kremówki,
·         2 x 340 g opakowania jogurtu bałkańskiego (jest zdecydowanie bardziej gęsty od greckiego)
·         2 x 4 łyżeczki żelatyny
·         3-5 łyżek cukru pudru

Mus truskawkowy

·         2 szklanki pokrojonych truskawek
·         2 łyżki cukru pudru
·         2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

·         Herbatniki kakaowe (spód ciasta)
·         Biszkopty (ja użyłam savoiardi)
·         1 opakowanie galaretki truskawkowej
·         Kilka truskawek na wierzch ciasta (ja kroiłam truskawki w plastry)

Sposób przygotowania:

Formę 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ponad rant formy. Na dnie ułożyć ściśle, jeden obok drugiego, herbatniki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Truskawki wymieszać z cukrem pudrem i zmiksować na gładko. Żelatynę wymieszać w 2-3 łyżkach wody, zostawić do napęcznienia a następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia jej. Dodać do musu truskawkowego i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki
Masa śmietanowo-jogurtowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać kilkoma łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia a następnie schłodzić. 250 ml kremówki ubić z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce jogurtu (jedno opakowanie), ciągle ubijając . Schłodzoną żelatynę zahartować łyżką śmietany i szybko wymieszać a następnie wlać do ubijanej kremówki. Wyłożyć całość na herbatniki.
Na masę śmiatnkowo-jogurtową wylać połowę musu. Na mus poukładać biszkopty, zostawiając pomiędzy nimi ok. 0,5 cm odstępy. Na biszkopty wylać resztę musu.  Wstawić do lodówki.
Drugą część masy śmietanowo-jogurtowej wykonać tak jak pierwszą. Wylać na biszkopty. Całość wstawić do lodówki.
Jak galaretka będzie zaczynała się krzepnąć, wyjąć ciasto z lodówki, poukładać na wierzchu truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz