niedziela, 12 czerwca 2016

Fale Dunaju

Pewnie też wszyscy znają ten przepis :) Ja odmieniłam go kremem. Taką moją wersją, lekkiego kremu z dodatkiem kremówki



Ciasto:
250 g margaryny
¾ - 1 szklanki cukru pudru
30 dag mąki
6 jajek (duże ) – rozdzielone na białka i żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do wypieków
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
Słoik wiśni deserowych , dobrze osączonych (lub cząstki/ósemki obranych  jabłek)
Krem:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki mąki (krupczatkę dałam)
4-5 łyżek cukru
2 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny
400 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
Ok. 6-7 łyżek mleka (jeszcze lepiej śmietanki kremówki) do rozpuszczenia czekolady

Sposób wykonania:
Ciasto: margarynę i cukier utrzeć. Następnie wsypywać mąkę wymieszaną  z proszkiem na zmianę z żółtkami i dalej ucierać. Dodać mleko. Ciasto podzielić na 2 części.
Z białek ubić pianę Do 1 części dodać 3/4 piany, a do drugiej (części dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać.
Do foremki 24x36 (lub trochę mniejszej) wylać ciasto jasne, wyrównać. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne i równą warstwą rozsmarować. Na ciemnym cieście poukładać wiśnie (jabłka), wciskając delikatnie w ciasto
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez ok. 45 minut.
Wyjąć i wystudzić dobrze
Krem: W 1 szklance mleka wymieszać budyń, cukier i mąkę. Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń. Doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając.
W międzyczasie, żelatynę zalać 2-3 łyżkami mleka i dokładnie wymieszać a następnie wlać do gorącego budyniu. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno i wymieszać dokładnie razem z zimnym budyniem. Krem wyłożyć na ciasto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z mlekiem/kremówką. Wylać na krem i rozsmarować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz