sobota, 18 czerwca 2016

Drożdżówki z cytrynowym lukrem






Składniki:

* 300 g mąki (użyłam typ 550)+ mąka do posypania ciasta (ok. 1 łyżki)
* 150 ml mleka
* 100 g masła miękkiego ale nie rozpuszczonego
* 15 g drożdży
* 2 żółtka (białka zostawiamy do smarowania bułeczek)
* 2,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
* Kruszonka
* Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać całą mąkę, zrobić delikatny dołek do którego wkruszmy drożdże i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy pół łyżeczki cukru i przysypujemy z wierzchu mąką. Czekamy aż drożdże zaczną wypychać wyraźnie mąkę, to znaczy że wyrosły prawidłowo. Dodajemy ubite z cukrem żółtka i wyrabiamy ciasto. Następnie stopniowo dodajemy bardzo miękkie masło podzielone na małe kawałki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie lśniące, jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
Ciasto posypujemy mąką a miskę oklejamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej dwukrotnie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat lekko oprószony mąką i wyrabiamy a następnie dzielimy na równe kawałki. Mnie wyszło 11 bułeczek, każda o wadze 59-60g.
Każdy kawałek ciasta formujemy w dość długi cienki wałeczek (ok. 30cm), lekko zawijamy wokół własnej osi (nie koniecznie to robimy, ja robiłam) a następnie wałeczek formujemy w ślimaka, podwijając koniuszek ciasta pod spód bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
Upieczone bułeczki wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Lekko przestudzone polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.
Lukier zrobiłam wsypując ok. 4 łyżek cukru pudru do miseczki i wciskając sok z ok. połowy cytryny. Gdyby lukier wyszedł bardzo gęsty, należy dodać jeszcze kilka kropli soku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz