poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciasto piaskowe z budyniem i z jabłkami



Składniki:

- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 litr mleka
- 3 budynie (każdy o gramaturze na 1/2 l mleka) waniliowe lub malinowe
- 4-6 łyżek cukru

- 5 - 6 jabłek (najlepsza reneta)

Utrzeć masło z cukrem (nie musi być bardzo dokładnie). Mąkę tortową wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dosypujemy mąkę na zmianę z jajkami i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części: jedna ma być troszkę większa od drugiej. Tę większą część rozsmarowujemy na dnie foremki 24 x 36, wyłożonej papierem do pieczenia *.
Jabłka obieramy i kroimy  małe cząstki. Wykładamy na ciasto w foremce.
Budyń z cukrem zalewamy 1 szklanką mleka i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy rozprowadzony budyń. Doprowadzamy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gorący wylewamy na jabłka.
Pozostałą część ciasta wykładamy na gorący budyń i rozsmarowujemy cienką warstwą.

Pieczemy ok. 1 godziny, wstawiając ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia zwiększamy temperaturę do 185 stopni.

* papier wyłożyć tak aby zakrywał całkowicie boki foremki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz