poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciasto miodowe z żurawiną

Ot, takie zupełnie inne. Całe kremowe. A krem ................... miodowy. Zwieńczone smażoną żurawiną

P1000866


Składniki: 

Biszkopt:

- 2/3 szklanki mąki tortowej,

- 3 duże jajka,

- 2 duże żółtka,

- 1/2 - ¾ szklanki cukru,

- 50 g roztopionego i schłodzonego masła.

Miodowy mus:

- 3 żółtka,

- 2 łyżki cukru,

- 1/2 szklanki miodu (użyłam wrzosowego miodu),

- 2 łyżeczki żelatyny (z małym czubkiem łyżeczki były),

- 250 ml śmietanki kremówki

- 250g mascarpone,

Masa z żurawiny:

- 3 szklanki żurawiny (można użyć mrożoną żurawinę)

- 1 szklanka cukru,

- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,

- skórka otarta z jednej pomarańczy (sparzonej i wyszorowanej).

Przygotować formę z wyposażenia piekarnika, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Jajka, żółtka i cukier ubijać mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru i mocnego zgęstnienia masy oraz zdecydowanego zwiększenia jej objętości (do białości). Przesiać mąkę do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. A następnie wlać cienkim strumieniem roztopione i ochłodzone masło. Wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 15 – 20 min . Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić. Dno z tortownicy o wym. 24-25cm przyłożyć na środek ciasta i wyciąć ostrym nożem koło, wokół dna tortownicy. Nastepnie zapiąć boki tortownicy, ułożyć na dnie wycięty krążek ciasta. Na boki tortownicy, wycinamy z pozostałego ciasta paski i układamy do boków. Brzegi pasków muszą dokładni do siebie pasować, nie może być między nimi szczeliny.

Mus miodowy – Do miski wbić żółtka i dodać cukier a następnie ustawić na rondlu z gorącą wodą – tzw. kąpiel wodna (rondel powinien stać na malutkim ogniu) i ubijać aż do rozpuszczenia się całkowitego cukru i podwojenia objętości. Zdjąć miskę z rondla i ubijać jeszcze przez kilka minut (ok.5-8 min.) W małym rondlu zagotować miód. Zdjąć z ognia, żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody aż do napęcznienia, a następnie dodać do gorącego miodu. Mieszając rozpuścić żelatynę w miodzie. Wlać miód cieniutkim strumieniem do masy z żółtkiem ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach.

Ubić śmietanę z jedną łyżką cukru, w drugim naczyniu dobrze wymieszać mascarpone. Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem, a następnie wymieszać z miodem wymieszanym z jajkami. Mus wlać do tortownicy wyłożonej biszkoptem i wstawić do lodówki, do stężenia (ok. 2 – 3 godzin)

Wszystkie składniki na masę/sos żurawinowy umieścić w rondlu i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając przez ok. 20min. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wyłożyć na wierzch ciasta, na mus miodowy. Ponownie wstawić do lodówki i chłodzić przez ok. 3 godziny.

P1000874

3 komentarze:

  1. Krysiu,
    Ile około minut należy ubijać żółtka z cukrem na parze, tak 5 czy bardziej 10 minut? Gdy inny przepis podaje aby żółtka z cukrem ubić na białą, puszystą masę ile u Ciebie to trwa? Mam problem z wychwyceniem tego momentu, więc będę wdzięczna za ramy czasowe (np. 6 żółtek i szklanka cukru, nie wiem 5,10 a możne 20 minut) Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. trudno mi określić czasowo bo nigdy nie patrzyłam na zegarek, ale na pewno ponad 5 minut. Myślę, że ok. 10 minut. Wszystko zależy od miksera. Masa powinna zrobić się prawie biała, gęsta mocno. Ja dodatkowo sprawdzam palcem czy aby na pewno cukier się całkowicie rozpuścił.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń