środa, 15 czerwca 2016

Babka advocatowa

Babki to moja pięta achillesowa. Ale ta akurat mi wychodzi. I jest bardzo pyszna





Składniki:
* 1 szklanka (**) i 2 łyżki (takie z małą górką) mąki tortowej (typ 405)
* ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 jajek
* ¾ szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* ¾ szklanki oleju (z pestek winogron używam)
* ½ szklanki advocata
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja i dodać cukier puder. Ubijać mikserem aż do uzyskania puszystej i gęstej masy. Nie przerywając ubijania wlewamy stopniowo advocat, a następnie olej (bardzo małymi porcjami). Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Oba rodzaje maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Teraz mikser należy już odstawić i całość bardzo delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto wlać do dużej formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec. Ok. 50 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem. Suchy patyczek oznacza, że babka jest upieczona.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia ok. 15 minut. Teraz można już ciasto wyjąć. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem

(**) - używam szklanki o pojemności 250 ml


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz