Nie miałam ani siły ani ochoty wymyślać jakiegoś skomplikowanego ciasta więc postawiłam na sprawdzoną klasykę. Ucierane na maśle, z dodatkiem octu. Do tego dużo śliwek i dużo kruszonki. A na kruszonkę polałam trochę cytrynowego lukru bo mi pasował do otartej skórki z cytryny w cieście.
Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej powinny być)
Ciasto:
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 5 całych jajek
* 300 g mąki pszennej tortowej
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (opakowania takie na pół litra mleka)
* otarta skórka z cytryny
* 2 łyżki octu (używam zwykły spirytusowy i nie ma co się obawiać bo żadnego zapachu octu nie czuć)
Kruszonka:
* 100 g masła roztopionego (może być całkiem gorące)
* 150 g mąki
* 80 g cukru kryształu
Dodatkowo: ok. 1 kilograma śliwek. Miałam takie duże śliwki, okrąglutkie, które kupowałam w Lidlu. Są świetne do ciast. Jako, że one są duże, to każdą pokroiłam na 4 części, wyciągając od razu pestki.
Sposób przygotowania:
Przygotować formę 24 x 36 cm (moja mierzona góra ma tyle. Dół jest nieco mniejszy). Ja wykładam całą formę papierem do pieczenia, tak spód jak i boki.
Zrobić kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i wlać do tego roztopione mało. Wymieszać widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nastawić na 175-180 stopni z grzaniem góra-dół.
Mąkę, proszek i budynie wymieszać w misce. Do dużej miski dać masło i puder. Ucierać do białości. Kiedy masło jest doskonale utarte, nie przerywamy ucierania i dodajemy kolejno po 1 jajku. Kolejne jajko wbić kiedy poprzednie jest idealnie połączone z masą maślaną. Kiedy już wszystkie jajka sa dodane, zaczynamy dodawać po łyżce mąki, wciąż ucierając. Jak już całą mąkę mamy dodaną to teraz dodać skórkę z cytryny i ocet i krótko jeszcze utrzeć. Na wszelki wypadek przemieszać ciasto łopatką, zgarniając z boków i spodu miski. Ciasto równą warstwą rozłożyć w formie. Na wierzch poukładać ćwiartki śliwek, skórką do dołu. Śliwki lekko wcisnąć w ciasto. Na śliwki posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut.
W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Można zajrzeć dopiero po ok. 50 minutach. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i formę ustawić na kratce do studzenia. Na koniec można polać wierzch lukrem cytrynowym.