piątek, 4 kwietnia 2025

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

 Nie miałam ani siły ani ochoty wymyślać jakiegoś skomplikowanego ciasta więc postawiłam na sprawdzoną klasykę. Ucierane na maśle, z dodatkiem octu. Do tego dużo śliwek i dużo kruszonki. A na kruszonkę polałam trochę cytrynowego lukru bo mi pasował  do otartej skórki z cytryny w cieście. 





Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej powinny być)

Ciasto:

* 250 g masła

* 1 szklanka cukru pudru

* 5 całych jajek

* 300 g mąki pszennej tortowej

* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków

* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (opakowania takie na pół litra mleka)

* otarta skórka z cytryny

* 2 łyżki octu (używam zwykły spirytusowy i nie ma co się obawiać bo żadnego zapachu octu nie czuć)

Kruszonka:

* 100 g masła roztopionego (może być całkiem gorące)

* 150 g mąki

* 80 g cukru kryształu

Dodatkowo: ok. 1 kilograma śliwek.  Miałam takie duże śliwki, okrąglutkie, które kupowałam w Lidlu. Są świetne do ciast. Jako, że one są duże, to każdą pokroiłam na 4 części, wyciągając od razu pestki.



Sposób przygotowania:

Przygotować formę 24 x 36 cm (moja mierzona góra ma tyle. Dół jest nieco mniejszy).  Ja wykładam całą formę papierem do pieczenia, tak spód jak i boki. 

Zrobić kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i wlać do tego roztopione mało. Wymieszać widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Piekarnik nastawić na 175-180 stopni z grzaniem góra-dół. 

Mąkę, proszek i budynie wymieszać w misce. Do dużej miski dać masło i puder. Ucierać do białości. Kiedy masło jest doskonale utarte, nie przerywamy ucierania i dodajemy kolejno po 1 jajku. Kolejne jajko wbić kiedy poprzednie jest idealnie połączone z masą maślaną. Kiedy już wszystkie jajka sa dodane, zaczynamy dodawać po łyżce mąki, wciąż ucierając.  Jak już całą mąkę mamy dodaną to teraz dodać skórkę z cytryny i ocet i krótko jeszcze utrzeć. Na wszelki wypadek przemieszać ciasto łopatką, zgarniając z boków i spodu miski.  Ciasto równą warstwą rozłożyć w formie. Na wierzch poukładać ćwiartki śliwek, skórką do dołu. Śliwki lekko wcisnąć w ciasto. Na śliwki posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut

W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Można zajrzeć dopiero po ok. 50 minutach. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i formę ustawić na kratce do studzenia. Na koniec można polać wierzch lukrem cytrynowym.