Bardzo podobne już jest na blogu. Bardzo, bardzo dobre. Ale to dzisiejsze jest jeszcze lepsze, po prostu przepyszne.
Składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki pszennej tortowej
* 300 g masła - schłodzone
* 6 żółtek
* szczypta soli
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 1 mała łyżeczka proszku do wypieków
Nadzienie rabarbarowe:
* 1,3 kg rabarbaru już oczyszczonego
* 350 g cukru kryształu
* 3 opakowania budyniu śmietankowego
* 250 ml wina białego (spokojnie może być czerwone ale ja w domu miałam tylko białe) półwytrawnego
* woda (szczegóły dotyczące ilości w przepisie
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania rabarbaru, który potrzebuje ok. 12 godzin aby oddać jak najwięcej swojego soku. Należy go pokroić na kawałki 1,5-cm i zasypać cukrem (najlepiej jak rabarbar jest w dużej misce z pokrywką). Co jakiś czas należy rabarbar przemieszać wtedy odda więcej soku. Najlepiej jest przygotować rabarbar wieczorem a rano już można odcedzić. Mnie wyszło ok. 2,5 szklanki soku z rabarbaru. Całego płynu powinno być 1 litr. Do soku dodajemy wino i uzupełniamy wodą (można sokiem jabłkowym) do całego litra płynu. W 1 szklance tego płynu należy rozmieszać 3 opakowania budyniu. Resztę płynu wstawić w dużym dosyć garnku do zagotowania. Kiedy się zagotuje, dodać rozmieszany budyń. Doprowadzić do zagotowania a budyń powinien zgęstnieć. Odstawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 5-10 minut) a następnie dodać do niego odsączony rabarbar. Dokładnie wymieszać.
Ciasto to typowo kruche, gdzie mąkę należy wymieszać z pudrem, proszkiem i solą a następnie dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki (jeżeli robimy ciasto w malakserze tak jak ja. Jeżeli ktoś robi ciasto ręcznie to można posiekać nożem/tasakiem lub po prostu zetrzeć masło do maki na tarce jarzynowej i wtedy razem wymieszać). Im mniej dotykamy ciasto dłońmi, tym wyjdzie bardziej kruche. Na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść (u mnie oczywiście malakser to robi) . Podzielić ciasto na dwie równe części. jedną część rozwałkować na wielkość dna formy - 24 x 36 cm i ułożyć w formie z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać ok. 12 minut. Wyjąć i przestudzić. Na ciasto w formie posypać trochę bułki tartej i wyłożyć rabarbar w budyniu. Wyrównać. Na budyń rabarbarowy ułożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąc i odstawić na kratkę do przestudzenia. Ciasto powinno całkowicie wystygnąć bo wtedy budyń będzie dobrze ścięty i nie wypłynie. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.