Translate

sobota, 13 lipca 2019

Fale Dunaju z morelami

Ech, planów na wczoraj wieczorem było różnych dużo. Wszystkie poszły w kąt a ja zupełnie co innego robiłam. Zawsze jestem jakaś taka mało zorganizowana i nie mogąca się zdecydować. W planach był mak, jagody i kurczakowo na obiad. Jest ucierane z morelami. A na obiad na razie karkówka w marynacie siedzi . Nic nie da się ze mną zaplanować, nic. Ale chyba nie jest mi z tym źle. No i robiłam wczoraj fale Dunaju ze świeżutkimi morelami, którym nie mogłam się oprzeć w warzywniaku. Nasze polskie, takie niezbyt urodne ale za to jak smakują. I świetnie zdały egzamin w tym cieście. To już trzeci przepis na fale Dunaju. Każdy z nich jest inny. Ten chyba najbardziej mi smakował.






Składniki:

Ciasto:

* 2 szklanki maki (szklanka moja ma pojemność 250 ml)
* 1 szklanka cukru drobnego 
* 250 g margaryny (tak, dałam margarynę)
* 5 jajek (miałam duże jajka)
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 1 łyżka kakao
* 1-2 łyżki oleju
* morele - wypestkowane i rozdzielone na połówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Krem: 

* 0,5 litra mleka
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 250 g masła
* 5-6 łyżek cukru

Polewa:

u mnie to zwykły ganache ze 100 g gorzkiej czekolady i ok. 120-150 g śmietanki kremówki



Sposób przygotowania:

Zacząć od ugotowania budyniu. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w nieco więcej jak pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać powoli wymieszany budyń, cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Do miski włożyć miękki tłuszcz i dodać cukier. Ucierać do białości. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypywać do masy , miksować. Z białek ubić pianę z dodatkiem szczyty soli. Na trzy tury wmieszać w ciasto. 
Ok. 2/3 ciasto rozłożyć w formie 24 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Do pozostałego dodać kakao i olej, wymieszać i porozkładać małymi kupkami na jasnym cieście a następnie delikatnie rozsmarować. Poukładać na wierzch morele, skórką do dołu. Ciasto wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40-50 minut. Wyjąc i wystudzić. 
Masło ubić do białości. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyniu. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. 
Śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej a następnie dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać razem aż powstanie nam lśniąca polewa. Polać na wierzch ciasta.





1 komentarz:

  1. śliczności, aż muszę obejrzeć wszystkie przepisy na Fale Dunaju u ciebie Krysiu-mistrzyni wypieków z kremami i jagodzianek oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń