Translate

sobota, 22 czerwca 2019

Filet z kurczaka w sosie koperkowym

Mało kiedy wstawiam przepis na dania obiadowe, bo tu nigdy nie ma sztywnych proporcji. Wszystko na oko u mnie. Ale zapiszę sobie, bo danie szybko zrobiłam i wyszło naprawdę bardzo smaczne





Porcja dla dwóch osób, lub jednej na dwa dni,


Składniki:

* 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
* 2-3 łyżki oleju
* 2-3 łyżki maki

* 1 nieduża marchewka
* kawałek jasnej części pora
* 1 łyżka masła
* duuużo posiekanego koperku
* 1 mały listek laurowy
* 3 kulki ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
* woda lub bulion (miałam trochę bulionu i wymieszałam go z wodą) ok. 1-1,5 szklanki (lepiej mniej a potem można uzupełnić)
* 1 łyżka (taka solidniejsza) mascarpone

Sposób przygotowania:

Filet pokroić na na mniejsze kawałki, takie mini fileciki. Ja kroję po skosie i wychodzą mi takie małe kotleciki. Można delikatnie robić, ja tego nie robiłam. Kawałki posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni a do rondelka wlać wodę (bulion), dodając listek i ziele i ustawić na małym płomieniu. Kotleciki obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć go gotującej się już wody. Ogień ustawić na minimum. Olej z patelni odlać. Położyć masło o rozgrzać. Marchewkę obraną zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pora pokroić drobno. Wrzucić na masło i smażyć ok. 5 minut. Dodać kilka łyżek wody i dusić ok. 2-3 minut a następnie przełożyć do rondelka z mięsem. Pyrkotać aż mięso będzie miękkie, co następuje dość szybko. Dosmaczyć solą i pieprzem. Wsypać posiekany koperek a następnie dodać mascarpone. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć. Można podać z ziemniakami, z ryżem lub makaronem. Jak kto lubi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz