Translate

sobota, 15 grudnia 2018

Babka piernikowa

Babka o smaku piernika. Przepis na ciasto z dodatkiem powideł jest już chyba wszystkim znany. U mnie jeszcze nie było prezentowane sama nie wiem dlaczego ? Przecież piekłam go wcześniej.  Banalnie prosty przepis, szybki do zrobienia a w mieszkaniu pachnie już świętami.
Fotki nie udane bo jakoś ciemno za oknem. Ciasto nie jest bardzo puszyste, choć dużo wyrosło. Ale jak na babkę piernikową to takie powinno być.



Składniki:


* 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* ok. 1/2 szklanki cukru drobnego
* 2 łyżki kakao (raczej płaskie)
* 1 łyżeczka sody
* 1 opakowanie przyprawy do piernika (u mnie zawsze Kotany)
* 1 szklanka mleka
* ok. 200 g powideł (słoiczek o takiej gramaturze, ale jak ktoś doda łyżkę więcej to też może być)
* 150 g masła - roztopić
* 2-3 łyżki miodu - dałam gryczany
* 3 spore jajka (jeżeli są małe to 4)
* rodzynki - te jak ktoś lubi, ja daję bo lubię

Sposób wykonania:

W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę i sodę. W drugiej misce wymieszać dokładnie mleko, powidła, masło i miód. Do tej mieszaniny przesiać mąkę z dodatkami i zmikować. Jajka ubić z cukrem na prawie kogel mogel, . Dodać do ciasta i łopatką lub mikserem ale na malutkich obrotach wymieszać dokładnie. Sparzone rodzynki posypać mąką i jako ostatni składnik dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12 x 35 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni - grzanie góra dół i piec ok. 1 godziny. Wyjąć i wystudzić. Wystudzony polać ganache (100 g czekolady rozpuszczone w 100 g kremówki - w kąpieli wodnej

2 komentarze:

  1. ojej jakie proste, a pyszne ciasto , jakby tak jeszcze sypnąć przypraw to będzie piernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak Alu, ono o wiele lepiej smakuje jak wygląda. A przyprawa sypnięta ;) i robi własnie za piernik

      Usuń