Translate

sobota, 20 stycznia 2018

Sernik

Taki z marmoladą na kruchym cieście. Dawno, dawno temu, jako dziecko jeszcze chodziłam na ciacha do starej cukierni. I tam zawsze kupowałam sobie taki sernik, gdzie na spodzie było kruche ciasto, na nim warstwa marmolady i dopiero ser. Na wierzchu była kratka z ciasta. Chciałam upiec taki sam albo podobny. Wyszedł bardzo podobny. Kratki z ciasta nie pokochałam, więc teraz też jej nie zrobiłam. Dam mu jeszcze ubranko z cytrynowego lukru .




Sernik z marmoladą

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250ml) – użyłam pół na pół mąkę tortową i mąkę krupczatkę
100 g masła
30-50 g smalcu
1 całe jajko
1 żółtko (białko zostawić do masy serowej)
1/2 łyżeczki proszku do wypieków
3 łyżki cukru pudru

Masa serowa:

1 kg serka śmietankowego  ( 24 % tłuszczu, opakowany w kubełek)
150 g masła – rozpuszczone i ostudzone
7 jajek (rozdzielić na żółtka i białka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (miałam taki z dodatkiem wanilii) 
Cukier waniliowy (z ziarenkami wanilii)
3 łyżki maki (używam krupczatkę)
2 łyżeczki octu winnego
Dodatkowo: marmolada kwaskowa

Sposób przygotowania:

Ciasto: mąki, puder, proszek, masło i smalec dać do misy malaksera. Posiekać aż nie będzie wyczuwalny tłuszcz. Dodać jajko i żółtko i połączyć razem. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rozwałkowane na ten rozmiar ciasto. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Na cieście rozsmarować marmoladę.  Gdyby marmolada wydawała się zbyt słodka, można ją wymieszać z łyżką soku z cytryny.
Do dużej miski włożyć ser, dodać żółtka, proszek budyniowy, roztopione masło, mąkę i cukier waniliowy. Mikserem (ręcznym już) wymieszać tylko do połączenia się składników. W drugiej misce ubić 8 białek ze szczyptą soli. Kiedy otrzymamy już sztywną dość pianę dodajemy po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Ubijamy aż piana stanie się bardzo gęsta, lśniąca a mikser będzie miał wręcz problem z ubijaniem. Teraz dodajemy ocet i jeszcze krótko ubijamy. Do masy serowej dodać trochę piany i delikatnie wymieszać szpatułka.  Jak piana połączy się z masą serową dodać kolejną porcję piany i ponownie wymieszać. Teraz dodajemy już pozostałą pianę i kolejny raz delikatnie mieszamy. Masę serową należy wylać na podpieczone ciasto, posmarowane marmoladą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra dół) i pieczemy 1h15min. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik. Drzwiczki piekarnika uchylić tak na pół centymetra i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia.



6 komentarzy:

  1. Uwielbia serniki, kolejny do wypróbowania:) Krysiu ten na kakaowym spodzie z kruszonka na wierzchu to najlepszy sernik jaki jadłam, udał się wyśmienicie:) Jesteś moją królową serniczków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodajemy do masy serowej rozpuszczone masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziękuję za uwagę. Już dopisuję. Masło dodajemy razem z serem i pozostałymi składnikami

      Usuń
  3. Sernik już w piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny. Miodownik z Pani przepisu wyszedł na medal - po 1 nocy oczekiwania ciasto jest miękkie a zawsze miałam problem z tym, że blaty są bardzo twarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to zaczynam trzymać kciuki :) W serniku najważniejsza jest jakość sera

      Usuń