Translate

wtorek, 22 sierpnia 2017

Sernik

Ot, takiego mi się zachciało. Najzwyklejszy w świecie. I baaaaaaaardzo mi smakuje






Składniki:

·         750 g sera (twarogu) półtłustego
·         6 jajek średniej wielkości (rozdzielić na żółtka i białka)
·         Ok. 170-200 g masła ( tylko masło a nie zamienniki)
·         1 opakowanie budyniu waniliowego
·         Ok. 200 g śmietany kwaśniej 18%
·         Cukier puder (ilość jak kto lubi, ale ja dałam ok. ¾ szklanki)
·         Biszkopty – spód do sernika, ale można podpiec kruche ciasto na spód
·         Rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie, dobrze odsączone a następnie oprószone mąką.

Sposób wykonania:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenie. Boki posmarować masłem i delikatnie oprószyć bułką. Ułożyć jeden obok drugiego okrągłe biszkopty
I teraz najważniejsze: wyjąć malakser. Jeżeli ktoś nie ma malaksera to powinien przepuścić ser przez maszynkę do mięsa. Mając malakser, wrzucić do niego masło i cukier puder. Zmiksować na gładką i puszystą masę. Bez malaksera, zrobić to samo mikserem ręcznym w dużej misce. Teraz należy dodawać po 1 żółtku wciąż miksując. Gdy już wszystko pięknie się połączy, do malaksera wrzucamy kawałki twarogu wciąż kręcąc masę. W momencie jak masa serowa zrobi się całkowicie gładka, dosypać opakowanie budyniu, dodać śmietanę  i wymieszać. U mnie całość trwała coś ok. 5 minut.  Mając tylko mikser należy stopniowo dodawać ser, który uprzednio był zmielony. Czas połączenia masy serowej jest w tym przypadku o wiele dłuższy.
Z białek ubić na sztywno pianę. Na trzy razy wymieszać bardzo delikatnie z masą serową za pomocą łopatki. Na koniec dodać oprószone rodzynki. Masę wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny. Po tym czasie uchylić bardzo delikatnie piekarnik (włożyć pomiędzy drzwiczki rękawicę kuchenną) i zostawić aż do wystudzenia.


1 komentarz:

  1. Krysiu, ja zupelnie nie na temat, ale w nawalnicy maili w koncu nie pamietam czy napisalas do mnie w sprawie dostepu do bloga. Daj znac prosze, jesli nie napisalas to prosze (bezodwrotu9@gmai.com)

    OdpowiedzUsuń