Translate

piątek, 4 sierpnia 2017

Ciasto z serem i jagodami

Taka kombinacja , może trochę dziwna ale całkiem smaczna wyszła. Miałam ricottę, mascarpone i jagody, które stały w lodówce już tydzień czasu. Nie były one już tak piękne aby dać do jagodzianek a i na drożdżowe czasu za wiele nie było. Trzeba było prościej i szybciej coś zrobić. I jest



Na fotce jakoś mało rumiane wyszło nie wiedzieć czemu.


Składniki:

Ciasto:

* 550 g mąki (pół na pół mąka krupczatka i tortowa)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* ok. 3/4 szklanki cukru pudru
* 3 jajka (miałam duże jajka)
* 250 g masła

Masa serowa:

* 250 g mascarpone
* 250 g ricotty
* 3 jajka (też były bardzo duże)
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki maizeny
* ok. 1/2 litra jagód

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem,  posiekać razem z masłem (ja robię to w malakserze) na konsystencję kaszki. Dodać jajka i zagnieść (też malakser w użyciu do momentu zbijania się ciasta w kulę. Potem już na blacie zagniatam). Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Tę mniejszą część włożyć do foliowego woreczka i schować do zamrażarki (ja w woreczku najpierw solidnie rozpłaszczam aby ciasto szybko się schłodziło). Pozostałe ciasto wyłożyć do formy 24x28 (wcześniej daję papier do pieczenia) i równo rozwałkować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i podpiekać ok. 15 minut. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie wymieszać oba sery z pozostałymi składnikami (oprócz jagód). Masę serową wylać na przestudzony spód i na wierzch wysypać jagody. Na jagody zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50-60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz