Translate

sobota, 1 kwietnia 2017

Waniliowy sernik na kawowym murzynku

Ot, taki wynalazek . Ale bardzo smaczny. W cieście murzynkowym jest spory dodatek kawy. A w waniliowym serze dla odmiany dodatek mleka w proszku. Utylizowałam to co zostało z poprzedniego tygodnia, bo żal przecież wyrzucić a otworzone mleko może zaraz się zepsuć.




Składniki:

 Ciasto:

* 250g margaryny  
* 1 szklanka cukru 
* 6 łyżek wody 
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
 
Wszystko gotować 3 minuty i ostudzić (nie musi być całkiem zimna masa). Następnie dodać:

* 5 żółtek 
* 1,5 szklanki mąki 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
*ubitą pianę z 5 białek  

Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować z masą kakaową. Na koniec dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do blachy o wymiarach 24x36cm  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 - 17 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). W tym czasie przygotować masę serową.

* 575 serka homogenizowanego waniliowego (miałam taki z dodatkiem ziarenek wanilii)
* 250 g mascarpone
* 5 żółtek
* opakowanie budyniu waniliowego
* piana ubita z 5 białek
* 1 szklanka mleka w proszku
* kilka łyżek cukru pudru ( u mnie tylko 5 łyżek)

Wymieszać w misce wszystkie składniki poza pianą z białek. Jak masa serowa będzie gładka, należy dodawać partiami pianę. Delikatnie mieszać. 
Masę wylać (robiłam to łyżką wazową aby od razu zbyt nie obciążyć lekko podpieczonego ciasta), na podpieczone ciasto .  Piec aż wierzch zbrązowieje ok 60 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).

3 komentarze:

  1. Witaj Krysiu serdecznie chciałabym zapytać Cię o te serki waniliowe tzn miałaś 1 serek o takiej gramaturze?mogę spytać jakich serków używasz, pozdrawiam Cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden serek ważył 400 g a drugi 175 g. Ale można dać 2 x po 400 g, i zwiększyć ilość jajek o jedno. Ja te serki kupowałam w Lidlu. Mają dodatek prawdziwej wanilii

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń