Translate

niedziela, 19 marca 2017

Sernik, z chrupiacym spodem

Planowałam na niedzielę, zupełnie inny wypiek ale brak czasu zmusił mnie do zmiany planów. Koleżanka pytała o przepis na zwykły sernik, jaki chciała dla swoich dzieci upiec. No i wtedy i ja nabrałam ochoty na sernik. Taki zwykły, bez udziwnień. W zamrażarce miałam zamrożone resztki ciasta kruchego, jakie zostały po innych wypiekach. Więcej było jasnego  a mniej kakaowego. Po co więc robić nowe ciasto jak można spożytkować resztki z zamrażalnika ? Tak więc każdemu polecam nie zużyte resztki kruchego ciasta zamrozić a będzie jak znalazł do późniejszych wypieków.





Składniki:

* resztki ciasta z zamrażarki (lub można zrobić kruche ciasto i mocno schłodzić)

* 375 g twarogu śmietankowego (taki na wagę o zawartości 11 % tłuszczu)
* 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego (miał 9% tłuszczu)
* 200 g masła
* 8 żółtek
* 6 białek (można i wszystkie 8 pozostałych białek dać. Ja dałam 6 bo najpierw miałam ochotę zrobić piankę kokosową na wierzch. Ale zrezygnowałam bo zachciało mi się nagle wykończyć sernik ganache)
* 3/4 szklanki cukru pudru
* sernix (można dać w zamian budyń
* cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
* ok. 100 g rodzynek (jak kto lubi)

* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 ml śmietanki kremówki (lub ciut więcej)


Sposób wykonania:

Resztki ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami na spód formy 24x28 . Dno formy wyłożyć wcześniej  papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przycisnąć dłonią. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku.  Do utartej masy dodawać stopniowo twaróg i wciąż ucierać, aby nie było widać grudek sera. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Z białek ubić sztywną pianę . Dodawać pianę stopniowo do masy serowej, bardzo delikatnie razem mieszając szpatułką. Namoczone rodzynki odcisnąć i wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do masy serowej i wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód (masa serowa jest dosyć gęsta). Wyrównać wierzch i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 140 stopni - termoobieg na ok. 1 godzinę i 20 minut. Mój sernik był jasny na wierzchu ale odpowiednio upieczony. Wyłączyć piekarnik i włożyć rękawicę kuchenną pomiędzy drzwi piekarnika. Zostawić sernik tak na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do przestygnięcia, na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z formy i zostawić spodem (tam gdzie ciasto) do góry. W takiej pozycji zostawić na ok. godzinę. Po tej godzinie, ponownie odwracamy sernik ciastem do dołu (to jest właśnie tajemnica chrupiącego spodu)
Śmietankę kremówkę mocno podgrzać (ja robię to w kąpieli wodnej) i wrzucić do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i wylać na wierzch sernika.

10 komentarzy:

  1. Mega, mega, meeeeega apetyczny ten serniczek Krystyno :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Heleno :) Smakował jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu, czy napiszesz mi jak długo należy miksować jedno żółtko z masą maślano-cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż dokładnie połączy się masa maślana z żółtkiem. I dodajemy wtedy kolejne żółtko

      Usuń
    2. Dziękuję Krysiu za odpowiedź, w którym momencie dodajemy sernix, nie wychwyciłam tego momentu w przepisie;)

      Usuń
    3. faktycznie nie napisałam kiedy. Dodaj sernix zanim będziesz dodawać pianę. Wymieszaj dokładnie i dopiero połącz z pianą

      Usuń
  4. Krysiu, czy napiszesz mi jeszcze ile minut około miksować masło z cukrem pudrem, okolo5 czy tak około 10? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie patrzę na zegarek lecz na masę czy już wystarczająco jest utarta. Cukier powinien się rozpuścić. Jak grubszy cukier to długo trzeba ubijać. Ja najczęściej kupuję taki drobny do wypieków lub daję po prostu cukier puder i wtedy to nawet ze 3 minuty wystarczy, o ile masło jest odpowiednio miękkie

      Usuń
  5. Dziękuję Krysiu za poradę:)

    OdpowiedzUsuń