Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Odwrócone ciasto imbirowe z marcepanem i rabarbarem

To moje pierwsze :) Jak tylko zobaczyłam je u Agnieszki to też chciałam takie mieć :) Wczoraj pół dnia spędziłam na poszukiwaniu rabarbaru. Wymiotło ze sklepów normalnie. Nigdzie nic, wszystko wykupione. Im bardziej szukałam rabarbaru tym bardziej chciałam mieć to ciasto. Ale udało się :) Kupiłam. U "chłopa" pod blokiem. Warto było ganiać za tym rabarbarem, bo ciasto jest rewelacyjne w smaku. Bardzo dziękuję Ci Agnieszko za podzielenie się tym wspaniałym przepisem





 Pozwolę sobie, kolejny raz zacytować przepis Agnieszki a w nawiasach podam moje uwagi jedynie

Składniki:

ciasto -
2 szklanki mąki,
200 g masła w temperaturze pokojowej,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
skórka otarta z 1 cytryny,
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (ja odmierzyłam 3 łyżki z małą górką a śmietanę miałam dosyć tłustą, swojską),
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie dawałam),
1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki)

kruszonka marcepanowa -
70 g masy marcepanowej  (nie miałam w domu mielonych migdałów i moja kruszonka była z samego marcepanu bez dodatków. Użyłam 100 g masy marcepanowej)
1 łyżka mielonych migdałów,
1 łyżka zimnego masła,
1,5 łyżeczki cukru

650 g rabarbaru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (zamiast maki ziemniaczanej, użyłam kisiel żurawinowy),
1/4 szklanki brązowego cukru,
2 łyżki masła

Przygotować ciasto - masło utrzeć na puszysty, jasny krem. Do cukru dodać skórkę cytrynową i rozetrzeć palcami, aż cukier zacznie pachnieć. Dodawać stopniowo do masła, cały czas ucierając. Kiedy krem będzie jednolity, dodawać do jednym jajku, ucierając na najwyższych obrotach miksera, dodając następne kolejne, dopiero kiedy poprzednie dobrze połączy się z masłem. Dodać ekstrakt waniliowy, później śmietanę i sok z cytryny.

Przesianą mąkę wymieszać z solą i imbirem. Dodać w kilku partach do masy maślanej mieszając na najniższych obrotach miksera lub najlepiej gumową szpatułą (ja wymieszałam szpatułką ).

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni ( u mnie 145 stopni z włączonym termoobiegiem).
2 łyżki masła rozpuścić razem z cukrem brązowym i gotować 2 minuty. Tortownicę o średnicy 23-24 cm  ( ja miałam tortownicę o średnicy 25-26 cm i ciasta po wyrośnięciu w piecu była pełna forma) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać masło z cukrem brązowym (i tu miałam schody pod górkę. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale kiedy masło z cukrem zrobiło sie konsystecji jasnej pianki, to ja wciąż podrzewałam. Za chwilę cukier i masło oddzieliły się. Uparłam się i wciąż podgrzewałam mieszając. Po jakiejś chwili zrobił się karmel pachnący jak toffi. I ten karmel wylałam na dno formy).
Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną (u mnie mąkę ziemniaczaną zastąpił kisiel żurawinowy). Wyłożyć na dno tortownicy.

Masę marcepanową zmisować blenderem z mielonymi migdałami, masłem i cukrem, przez chwilę, aż powstanie kruszonka. (tak jak wyżej zaznaczyłam, zrobiłam kruszonkę z samej masy marcepanowej bez dodatków) Posypać nią rabarbar.
Tortownicę wypełnić ciastem maślano-cytrynowym. Piec godzinę i 15 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć i studzić w tortownicy przynajmniej 30 minut, po czym wyjąć odwracając tortownicę do góry dnem i zdejmując papier do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz