Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Faszerowany bakłażan






Składniki i sposób przygotowania

2 duże bakłażany
Ok. 500 g mielonego mięsa (może być wołowe, może być mieszane, można i wieprzowe)
Sos pomidorowy ok. 400 ml (dzisiaj posłużyłam się gotowym  sosem Arrabiatta firmy Barilla)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła jakie lubimy
1-2 łyżki oleju
Do posypania: ser żółty lub mozzarella lub Dziugas drobno utarty
Sposób przygotowania:
Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Ponacinać ostrym nożem miąższ w kratkę, ale tak aby zostawić ok. 0,5 cm miąższu na skórce. Ostrą łyżką wybrać miąższ. Bakłażany oraz kwadraciki pokrojonego miąższu posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem kuchennym zebrać powstałe soki. Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni i wstawić połówki bakłażana na ok. 30-40 minut. Skórka powinna być wyraźnie upieczona, pomarszczona.
W rondlu rozgrzać olej i włożyć mięso. Mieszać widelcem, starając się porozdzielać mięso i podsmażyć aż mięso zmieni kolor na beżowy. Wlewamy sos, mieszamy, dodajemy kostki bakłażanowe. Ustawiamy rondel na małym ogniu i dusimy całość ok. 30 – 40 minut. Na koniec należy doprawić. Sos powinien odparować a nadzienie powinno być dosyć gęste, spójne.
Wyjmujemy z piekarnika upieczone bakłażany i nadziewamy mięsem, z małą górką. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 40 minut. Ok. 10 minut do końca pieczenia należy otworzyć piekarnik, wyjąć bakłażany i posypać serem. Dopiec. Po upieczeniu dać chwilkę odpocząć bakłażanom i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz