Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Drożdżówka z powidłami





Składniki:
375 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
160 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru (można więcej)
4 żółtka
100 g masła
40 g drożdży
Słoiczek powideł (ja swoje podgrzałam i dodałam czekolady deserowej ok. 50 g)
Kruszonka (u mnie zawsze jest w zamrażarce zapas)
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodać 3 łyżki mąki, drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrastania. Żółtka ubić na puszystą i białą masę razem z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać ubitę żółtka i wyrośnięte drożdże. Wyrobić dobrze. Rozpuszczone masło dodawać partiami i wyrabiać aż dobrze wchłonie je ciasto. Dobrze wyrobione ciasto zostawić w misce przykrytej folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto jest miękkie ale dosyć zwarte.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat delikatnie oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt (dość długi). Posmarować powidłami i zwinąć jak roladę. Roladę pokroić na plastry szerokości ok. 2-3 cm i układac je tak byle jak na dnie formy 24x28, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni (termoobieg) i piec ok. 50 minut. Upieczone odstawić na kratkę do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz