Translate

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ciasto ze śliwkami

W planach śliwki miały zostać na górze ciasta. Ale one kapryśne i jakieś takie dziwne były i poszły na dno. Ale i tak ciasto bardzo smaczne, choć nasze polskie śliwki na pewno bardziej w tym cieście smakowały. Ale jak się nie ma co się lubi .....






Składniki:

* 1 szklanka maki tortowej (szklanka moja ma 250 ml pojemności)
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
* 4 jajka - średniej wielkości
* 3/4 szklanki cukru

* dodatkowo: śliwki lub inne owoce

Sposób przygotowania:

Zacząć od rozpuszczenia masła i jego przestudzenia. Masło nie może być zbyt ciepłe.
W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić całe jajka i dodać cukier. Ubić jajka na puszystą i gęstą masę do tzw. białości. Teraz mikser można już odstawić, ewentualnie ustawic na wolne obroty. Ja od tej pory użyłam trzepaczki rózgowej. Do masy jajecznej dodawać mąkę i rozpuszczone masło, tak na trzy tury. Za każdym razem należy dokładnie wszystko wymieszać.
Formę o wymiarach 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzch poukładać połówki śliwek, skórką do dołu. Ja miałam takie duże śliwki, kupowane w Lidlu ale proponuję dać inne śliwki, takie trochę mniejsze.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni w termoobiegu i piec ok. 1 godziny. Sprawdzić wcześniej patyczkiem

2 komentarze: