Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Ciasto z kokosowym budyniem i z rabarbarem

Idąc do kuchni miałam w głowie zupełnie inne ciasto. Szykując składniki, wzięłam w rękę mąkę ziemniaczaną i ................ i powstało zupełnie inne ciasto niż plan zakładał :) Okazało się, że ten pomysł był bardzo dobry i ciasto jest przepyszne i takie, takie ........... inne.





 Składniki:

Ciasto:

* 1 szklanka mąki pszennej (typ 450 dałam)
* 1 szklanka maki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 duże jajka (jak mniejsze to dać 5 jajek)
* 250 g masła/margaryny
* 3/4 szklanki cukru

Masa budyniowa:

* 1 puszka mleczka kokosowego (puszka o pojemności 400 ml)
* 1 szklanka mleka
* 2 opakowania budyniu (opakowanie 40 g na pół litra mleka) - ja dałam budyć o smaku śmietankowym. Gdy ktoś ma budyń kokosowy, to jeszcze lepiej podkreśli smak. U mnie w sklepach takiego nie znalazłam
* 4 łyżki cukru

Dodatkowo: 4 duże laski rabarbaru, pokroić na 2-3 cm kawałki ; trochę bułki tartej lub wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

W misce utrzeć masło/margarynę z cukrem. Cukier nie musi się dokładnie rozpuścić, więc nie musimy się za bardzo przykładać do ucierania. Mąki wymieszać w misce razem z proszkiem do pieczenia. Teraz, ciagle ucierając dodawać po 1 jajku na zmianę z mąką. Ucieramy aż do wyczerpania się składników. Połowę ilości ciasta wyłożyć w formie 24x28, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście posypać trochę bułki tartej/wiórek koksowych. Na to układać kawałki rabarbaru, skórką do ciasta. Kawałki można troszkę wepchnąć w ciasto.
Do rondla wlać mleko kokosowe i postawić na ogniu. W szklance mleka zwykłego wymieszać budynie z cukrem. Wlać na gotujące sie mleko kokosowe i zagotować, mieszając dość energicznie. Gorący budyń wylać na rabarbar.
Na budyń wykładać małymi porcjami pozostałe ciasto, starając się rozprowadzić go w miarę równo. Później w trakcie pieczenia i tak się dokładnie samo wyrówna.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia zwiększyłam temperaturę do 155 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kratę do wystudzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz