Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Banalne ciasto z rabarbarem





Składniki:

* 5 jajek (raczej duże jajka, jak mniejsze to należy wziąć 6 jajek)
* 3/4 - 1 szklanki cukru
* 260 g mąki
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 gram ma budyń)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g masła - rozpuszczone i schłodzone
* rabarbar - 4-5 lasek

Sposób przygotowania:

Piekarnik włączyć na 155 stopni - termoobieg. Mąkę, budyń i proszek wymieszać w misce.
Całe jajka ubić mikserem z cukrem, na puszystą gęstą masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mikser odstawić. Do masy jajecznej przesiać mąkę. Wymieszać delikatnie łopatką. Jak wszystko się połączy, wlać stopniowo ochłodzone masło, mieszając ponownie łopatką. Ciasto wlać do formy 24 x 28 cm, wyłozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 - 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Jeżeli tak, wyjąć i odtswaic formą na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz