Translate

niedziela, 18 grudnia 2016

Babka śmietanowa

Bardzo prosta do zrobienia. Składniki daję wprost z lodówki a babka i tak wychodzi :) 





Przepis na babkę:

Składniki:
* 3 całe jajka
* 1 szklanką cukru (dałam mniej i używam trzcinowego cukru)
* 1 szklanka śmietany (miałam taką wiejską, ale może być i mniej tłusta)
* 2 szklanki maki (takie niepełne, bo należy uzupełnić do pełnej budyniem waniliowym)
* 1 budyn waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (z braku ekstraktu można chlupnąc ciut koniaku)

Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawac stopniowo śmietanę. Mąkę z budyniem i proszkiem wymieszać, dodawać po łyżce do masy jajeczno-śmietanowej.
Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (160 w termoobiegu) i piec ok. 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem.
Babkę wyjąć i forme ustawić na kratce do przestudzenia na ok, 10 minut a następnie wyjąć na talerz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz