Translate

niedziela, 18 grudnia 2016

Babka marmurkowa. Na majonezie

Babkę tę piekłam już kiedyś, ale zapomniałam tutaj wpisać i pokazać. Podstawowy przepis podpatrzyłam od Basi i zamiast wersji cytrynowej, tym razem zrobiłam wersję marmurkową. Babka leciutka i pyszna bardzo. Basiu, bardzo dziękuję za przepis




Składniki:

* 0,5 szklanki  + 3 łyżki mąki pszennej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 0,75 szklanki cukru
* 4 jaja
* 0,5 szklanki majonezu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyzka ciemnego kakao
* 1 łyzka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę do tzw. białości. Nie przestając ubijać dodawać stopniowo majonez. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Foremkę babkową wysmarować tłuszczem i posypac bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodac kakao i ekstrakt waniliowy. Kakaową masę wylać na białą i lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut  a następnie wyłożyć na talerz do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz