Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Adwokatowe bez pieczenia




Składniki:
Herbatniki kakaowe (kupowałam bonitki w Biedronce) – 2 opakowania
Masa adwokatowa:
* 3 szklanki mleka (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 4 łyzki maki pszennej (z małą górką)
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej (z małą górką)
* 4 żółtka
* ¾ szklanki cukru
* 1 opakowania cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią)
* 200 g masła
* ¾ szklanki adwokata (im bardziej gęsty tym lepszy, ale mój nie był gęsty i też ok.)
Sposób przygotowania:
Zagotować 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance dobrze wymieszać żółtka, cukry i mąki, tak aby nie było grudek. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając. Wierzch ugotowanego budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa będzie już gładka i jednorodna, odstawić mikser. Wlewać po małej porcji adwokat i mieszać tylko łopatką.
Formę 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ściśle herbatniki, jeden obok drugiego. Odłożyć ok. 4 łyżek masy a resztę podzielić na trzy części. Na herbatniki wyłożyć 1/3 pozostawionej masy. Na to układamy kolejną warstwę herbatników, ponownie masa, kolejna warstwa herbatników i ostatnia część masy. Przykrywamy herbatnikami. Wierzch posmarować tą resztą masy, odłożoną.
Na wierzch zetrzeć na tarce herbatniki i trochę gorzkiej czekolady.
Odstawić do lodówki.
Jeść można po kilku godzinach, kiedy masa się zetnie a herbatniki zmiękną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz