Translate

niedziela, 23 października 2016

Rożki

Takie malutkie co nie co :) Chrupiące, kruchutkie, na kęs lub dwa. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada. Nadziane słodko kwaśną marmoladą. Pyszne




Składniki:

* 3 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
* 250 g kwaśnej śmietany (miałam  dosyć tłustą)
* 0,5 łyżeczki sody

* marmolada
* cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać 2 i 2/3 szklanki maki. Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce jarzynowej wprost na mąkę, co jakiś czas mieszając z nią, w trakcie ścierania. Mąkę z tłuszczem wymieszać palcami na kruszonkę. Do śmietany dodać sodę i wymieszać a następnie wlać do maki. Wymieszać i podsypując pozostałą mąką, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części, każdą zawijając w folię. Wstawic do lodówki na ok. pół godziny lub ciut dłużej.
Po schłodzeniu wyjąć jedną z części i rozwałkować na okrąg, podsypując mąką bo może się trochę kleić. Rozwałkowane ciasto powinno być dość cienkie, tak ok. 2 mm. Okrąg podzielić na 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkata ułożyć łyżeczkę marmolady i zawijać rożek. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
To samo zrobić z pozostałych części ciasta. Rożki mieszczą się na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni - termoobieg. Wstawić obie blachy i piec rożki ok. 25 minut. Upieczone wyjąć i posypać cukrem pudrem

5 komentarzy:

  1. Ojjj ... ile bym dała dziś Krystyno za takie jedno maleństwo do kawy ;-) U mnie (mimo niedzieli) posucha ;-( Nie było czasu, aby cokolwiek upiec, więc do popołudniowej kawy odkopałam HERBATNIKI! No cóż ... i tak bywa prawda? Spokojnego wieczoru ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, ale perfekcyjne. Kiedyś robiłam podobne i również bardzo szybko zniknęły :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy do ciasta na te rożki nie dodaje się cukru??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozna dodać jeżeli ktoś lubi słodkie wypieki, z tym że cukier puder. Ja nie dodaję, bo słodka marmolada w środku a na wierzchu puder. I to nam wystarczy ze słodyczy.

      Usuń
    2. Zrobiłam już dwa razy i wyszły przepyszne :) Rzeczywiście cukier zupełnie nie jest potrzebny.

      Usuń