Translate

niedziela, 30 października 2016

Ciasto miodowo-orzechowe, przekładane serem

Jak jesień to miód. A jak miód to i warstwy. A do tego orzechy. Zamiast kremy, do przełożenia poszedł ser, który zalegał w lodówce. I wyszło pyyyyyyyyysznie , bardzo pysznie. Ciasto wysokie jest, bo wystaje ponad rant formy.






Składniki:

Ciasto:

* 200 g miodu (płynny miód)
* 100-120 g cukru
* 3 jajka (miałam bardzo duże jajka)
* 90 g bardzo miękkiego masła
* 150 g mielonych włoskich orzechów
* 1 łyżeczka sody
* 550-650 g mąki (ilość zależy od wielkości jajek)
* 25 g brandy

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego ( kupiony w wiadereczku)
* 4 jajka (duże)
* 250 ml mleka
* 2 opakowania budyniu (śmietankowy lub waniliowy)
* 200 g masła
* 1 szklanka cukru
* ekstrakt waniliowy

Dodatkowo: czekolada lub polewa czekoladowa do oblania wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

 Przygotowanie ciasta zaczynamy dzień przed pieczeniem, gdyż ciasto surowe musi dojrzeć w lodówce.
Do dużej miski wlać miód, wbić jajka i dodać cukier. Ubijać mikserem do momentu aż cały cukier się rozpuści. Dodać bardzo miękkie masło i zmiksować dokładnie. Teraz mikser można już odłożyć. Wsypać mielone orzechy i wymieszać szpatułką. Ok. 500 g maki wymieszać z sodą. Mąkę dodać w trzech partiach do masy , mieszając za każdym razem szpatułką. Pozostałą mąkę wysypać na blat i wylać w nią masę. Ciasto będzie się kleić ale tak ma być. Stopniowo zagniatamy ciasto z mąką, jednak ciasto powinno pozostać bardzo, bardzo luźne. Wręcz rzadkie, ale na pewno nie płynne. Ciasto przełożyć do foliowego worka i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (moje stało w lodówce ok. 18 godzin, ale po 12 godzinach już było dobre do dalszej obróbki).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 równe części ( u mnie każda z czterech części ważyła 333g ). Przygotować arkusze papieru, na których będziemy wałkować i piec blaty. Każdy z kawałków rozwałkować na wielkość formy ( u mnie 24x36cm) . Piec w nagrzanym do 160 stopni - termoobieg, piekarniku przez ok. 12-15 minut. Blaty wystudzić. Po upieczeniu nie twardnieją jak inne miodowe ciasta. Są cały czas miękkie i delikatne.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, formując z papieru wysokie boki. Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie. Wylać 1/3 goracej masy serowej. Następnie układać kolejne blaty, przekładane pozostała masą serową. Wierzchu ciasta nie smarujemy niczym. Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa:
Do dużego garnka włożyć masło i cukier. Podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać twaróg sernikowy, mieszać aż się dobrze połączy. Wbić jajka i ponownie dobrze wymieszać. W mleku rozmieszać budynie. W momencie kiedy ser zacznie się gotować, należy wlać mleko z budyniem, cały czas mieszając masę serową. Należy doprowadzić do zagotowania masy serowej. Masa wyraźnie zgęstnieje. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Gorącą masą przekładać blaty miodowo-orzechowe.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie miodowe ciasta, a to wygląda bajecznie. Nie próbowałam jeszcze miodownika z masą serową, więc czas najwyższy to zmienić. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam kilka swoich przepisów na miodowe z serem. Ale to mnie zaskoczyło :) Po upieczeniu nie twardnieje tylko jest miękkie. Praktycznie zaraz po wystudzeniu masy serowej, mozna spokojnie kroić i jeść. Polecam, bo naprawdę bardzo smaczne

      Usuń