Translate

wtorek, 5 lipca 2016

Tarta ze smażonym rabarbarem

Mało kiedy robię ciasta typu tarta. Ale jednak robię. Wtedy, gdy wiem, że nie będzie gości do podziału :)





Tarta ze smażonym rabarbarem

Składniki:
Ciasto:
* 1,5 szklanki mąki  (szklanka o pojemności 250 ml)
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 120 g margaryny (użyłam „Kasi”)
* 1 łyżka smalcu
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru pudru
* Szczypta soli
Nadzienie rabarbarowe:
* Ok. 600 g rabarbaru już oczyszczonego i pokrojonego na kawałki grubości ok. 1 cm – rabarbaru nie obieramy
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżka (z małą górką) masła – użyłam klarowane masło
* 2 łyżki kisielu – użyłam truskawkowy dla podkręcenia koloru dla zielonego rabarbaru
Pianka:
* 3 białka
* 0,5 szklanki drobnego cukru (można i cukier puder)
* 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
* 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
* szczypta soli

Sposób przygotowania:
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Zamieszać. Wkroić zimną margarynę i smalec, wszystko posiekać na kaszkę. Dodać żółtka i jeszcze posiekać. Następnie zlepić całość w kulę, delikatnie i bardzo krótko zagniatając. W zagniecionym cieście widać maleńkie kawałki tłuszczu. Ciasta nie schładzałam, tylko od razu rozwałkowałam podsypując delikatnie mąką i włożyłam do formy o średnicy 26cm. Ciasto powinno zachodzić również na boki formy i ciut poza nią. Całe dno ciasta należy gęsto ponakłuwać widelcem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić a nadmiar ciasta odciąć bardzo ostrym nożem.
Masa rabarbarowa: Do rondelka włożyć masło i ustawić rondelek na małym ogniu. Jak masło się rozpuści należy wsypać rabarbar i cukier. Podsmażać, bardzo często mieszając. Smażymy ok. 5 minut tj, do momentu aż rabarbar puści wyraźnie sok za cukier się rozpuści, ale kawałki rabarbaru będą jeszcze w całości. Teraz należy zdjąć rondelek z ognia i wsypać kisiel na rabarbar. Wymieszać bardzo dokładnie. Ustawić rondelek ponownie na ogniu i mieszać aż sok wyraźnie zgęstnieje od kisielu.  Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić a następnie wyłożyć na podpieczone ciasto.
Z białek z dodatkiem soli ubić pianę. Wciąż ubijając dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści przesiać skrobię kukurydzianą na pianę i wlać sok z cytryny. Wymieszać i wyłożyć na masę rabarbarową.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 20 minut. Gdyby beza zbyt się rumieniła, zmniejszyć nieco temperaturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz