Translate

piątek, 22 lipca 2016

Rogaliki

Takie małe co nie co krucho-drożdżowe. Z dżemem z czarnej porzeczki




Składniki:

* 2 szklanki mąki (użyłam 1 szklankę maki luksusowej i 1 szklankę maki krupczatki a szklanka ma pojemność 250 ml)
* 20 g drożdży
* 80 ml ciepłego mleka
* 1 całe jajko
* 125 bardzo miękkiej, takiej na wpół rozpuszczonej margaryny
* 2 łyżki cukru (dałam trzcinowy cukier)

Dodatkowo: powidła, dżem, marmolada - do nadziewania

Sposób przygotowania:
Ciasto robiłam w malakserze i zajęło to całą minutę :D 
Do ciepego mleka dodać drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier i wymieszać aby cukier również się rozpuścił. Do misy malaksera wsypać mąkę, wbić jajo, wlać mleko i dodać tłuszcz. Mieszać aż ciasto się wyrobi i ułoży w kulę. Wyjąć z misy i przełożyć do miski, a miskę okleić folią. Odstawić na ok. 15 - 30 minut aby ciasto podrosło. Nie musi podwajać swojej objętości. Wyjąć podrośnięte ciasto z miski i podzielić na dwie równe części. Każdą z części rozwałkować lekko podsypując mąką (ciasto nie powinno się kleić do niczego), na grubość ok. 0,5 cm, może ciut cieniej. Podzielić radełkiem (lub nożem do pizzy) na trójkąty. (Ja pierwszą część podzieliłam na 8 trójkątów a drugą na 12). U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia i zawijać rogaliki, starając się zlepić na początku tak ciasto  aby nadzienie nie wypłynęło (to w przypadku dżemu). Rogaliki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą na kilka minut. W tym czasie należ włączyć i nagrzać piekarnik do 155 stopni - termoobieg. Rogaliki posmarować mlekiem skondensowanym i wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut. Wyjąć, przestudzić i posypać cukrem pudrem









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz