Translate

niedziela, 10 lipca 2016

Ciasto półkruche z czarnymi porzeczkami

ot, takie proste. Bez wydziwnień, mocno owocowe.





Składniki:

* 1 szklanką mąki tortowej  (*)
* 1 szklanka mąki krupczatki
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* 5 łyżek cukru pudru
* 200 g masła (mocno schłodzone)
* 4 żółtka (białka odkładamy do piany na wierzch)
* 1 łyżka (taka bez górki) śmietany kwaśniej

* 1 kg czarnych porzeczek , odszypułkowane i wypłukane
* 2 3 łyżki skrobi
* bułka tarta, drobniutka - ok. 0,5 -1 szklanki

* 4 białka
* 1 szklanka (z górką) cukru (uzywam drobny do wypieków)
* 1 łyżka skrobi
* 1 łyżeczka octu winnego

(*) moja szklanka ma 250 ml pojemności

Sposób przygotowania:

Obie mąki wraz z solą, proszkiem i pudrem wymieszać. Wkroić zimne masło i posiekać bardzo drobno. Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto. Podzielić je 3:2 i każdą część owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie całą noc był w lodówce)
Piekarnik nagrzać do 160 stopni - termoobieg. Formę 24 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciast zetrzeć na tarce na dno formy. Lekko przygnieść dłonią i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 15 - 17 minut. Wyjąć i wystudzić. Na wystudzony spód wysypać równą warstwą bułkę tartą. Porzeczki obsypać skrobią i wymieszać dokładnie a następnie wysypać na ciasto w formie.
Białka ubijać ze szczyptą soli a następnie dosypywać stopniowo cukier wciąż ubijając. Cukier musi się rozpuścić. Na koniec przesiać skrobię i dodać ocet winny, wymieszać i wyłożyć na porzeczki. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - termoobieg stopni i piec ok. 45 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 100 stopni (termoobieg) i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia na kratkę.







2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kruche ciasta z owocem :-) A, że mam kilka słoików czarnej porzeczki w cukrze chetnie wypróbuję Twój przepis Krystyno :-) Oczywiście co świeże owoce to świeże, no ale jak sie nie ma co sie lubi to ... itd itd ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Heleno, czarne porzeczki w każdej postaci będą pyszne :)Ja do swoich cukru nie dawałam, bo bałam się, że zbyt dużo soku puszczą i były dość kwaśne. Na szczęście pianka na nich była wystarczająco słodka

    OdpowiedzUsuń