Translate

wtorek, 5 lipca 2016

Badambura

O matko, jak ja strasznie długo zbierałam się za ten wypiek :D









Badambura
Tradycyjny wypiek z kuchni azerbejdżańskiej
.
Składniki:
Składniki ciasta:
* 5 szklanek mąki (szklanka taka z uszkiem, która ma ok. 240 ml)
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 2 żółtka + 1 jajko
* 120 g masła bardzo miękkiego
* 1 łyżka śmietany (z małą górką)
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki drożdży instant
Nadzienie:
* 100g mielonych migdałów wymieszać z
* 100g cukru trzcinowego nierafinowanego
Dodatkowo:
* Ok. 100 g masła rozpuszczonego
* pszenna i skrobia (kukurydzianą użyłam) do wałkowania ciasta

Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota włożyć żółtka i jako, wsypać cukier i dodać śmietanę. Mieszać wszystko aż się zrobi jednolita masa. Teraz dodajemy po kawałku miękkiego masła, nie przerywając ubijania aż do wyczerpania masła. Ubijamy ok 5 minut a następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy 1 szklankę mąki , mieszamy aż całość będzie jednolita . Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy. I tak pozostałą mąkę, po szklance. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Ciasto zostawiamy w misce nakrytej folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę.
Wyrośniete ciasto wyjąć na blat oprószony odrobiną mąki i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Jedną część odstawić po przykryciem z foli a tę pierwszą podzielić na 6 równych części. Blat oprószyć  mieszaniną mąki i skrobi i rozpoczynamy wałkowanie ciasta. Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cieniutko, tak aby prześwitywało. Mnie wyszły prostokąty o szerokości ok. 35cm długości ok. 40 cm. Nie musi być to od razu równy prostokąt, bo ciasto pięknie się nadciąga. Blat na którym będą składane prostokąty ciasta należy posmarować odrobiną oleju lub masła. Rozwałkowany prostokąt ciasta nawijamy na wałek i przenosimy na natłuszczony blat. Nadciągając boki i rogi formujemy prostokąt. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem. I tak po kolei wałkujemy pozostałe 5 kawałków ciasta, układając jeden na drugim prostokąty i każdy smarujemy masłem. Ostatni płat ciasta zostawiamy bez smarowania. Teraz należy prostokąt zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Powstanie nam rulon o długości 26cm, Same brzegi, które są nierówne odcinamy. Pozostałą część rulonu tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek bierzemy w rękę i palcami drugiej ręki naciskamy środek, robiąc spory dołek, w który należy włożyć po 1 łyżeczce mieszaniny migdałów i cukru. Brzeg należy zaszczypać. (Ja tak robiłam ale widzę, że należy kawałek ciast położyć na stole i wtedy robić palcami dołek. Wtedy badamura nie jest taka strzelista jak ta moja). Ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić do pieczenia na ok. 30 minut. Wyjąc i wystudzić.
Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.


3 komentarze:

  1. Krysiu ale cudo ,normalnie czary mary

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję Alu :) To było dla mnie wyzwanie. Długo się za to zbierałam, oj długo :)

    OdpowiedzUsuń